EVO KAKO IM JE BILO

Sklad i Fratellanza na nadahnutim koncertnim gostovanjima u povijesnim dvoranama Perugie

Ženski zbor Sklad u suradnji s partnerima, Ženskim zborom Fratellanza iz Rijeke i Mješovitim zborom StoneEight iz Perugie gostovao je s vrlo ozbiljnim i zahtjevnim programom na nekim od najfascinantnijih povijesnih pozornica dosada.

U petak, 1. lipnja nastupili su u Velikoj dvorani Palače Gallenga (Universita’ per stranieri), a u subotu, 1. lipnja u  staroj gradskoj vijećnici iz 13. stoljeća, danas poznatoj pod nazivom Sala dei notari. Prema riječima predstavnica Sklada, prostori su to, kao i akustika, koji jednostavno nadahnjuju i obvezuju na najvišu moguću izvedbenu razinu. 

Program Sklada, pod nazivom Glazbena razglednica, obuhvatio je narodne napjeve različitih  hrvatskih regija u obradama vrhunskih glazbenika, Matetića-Ronjgova, Papandopula, Cossetta i Fia, predstavljajući time hrvatsku glazbenu baštinu. Osim toga, na repertoaru su bili i Mokranjčevi Primorski napjevi i Druga rukovet, kao i  makedonska narodna Jovano Jovanke. Talijanskoj publici također su predstavili i Zbor Hrvatica iz opere Porin, Vatraslova Lisinskog, a u uvodnom dijelu obaju koncerata izveli su  prvi stavak iz Stabat Mater, Giovannija Battiste Pergolesija. 

Kritika u Perugi dala je Skladu  fantastične pohvale, profesor Stefano Ragni, u svojem članku u Dnevniku Umbrije piše da je nastup Sklada u Palači Gallenga „ podigao temperaturu izuzetnim glasovnim nabojem koje su pjevačice utkale  u svoju izvedbu.” Profesor Ragni istaknuo je emotivnu snagu, čvrstoću glazbenog akcenta i pokretljivost izvedbi, kao i besprijekornu intonaciju pod temperamentnim ravnanjem mo Nade Matošević.

Simpatije i veliko odobravanje publike u povijesnoj Sali dei notari izazvao je Ženski zbor Fratellanza, pod ravnanjem Glorije Segnan i uz klavirsku pratnju prof. Vjere Lukšić, a svoj dio koncerta izveo je i domaćin, zbor StoneEight iz Perugie. Koncertu je među ostalima nazočio i pročelnik za kulturu Grada Perugie.

Bio je to nastavak uspješne suradnje triju zborova, ali i početak nekih novih zanimljivih projekata.

Projekt je sufinanciralo ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, PGŽ, Grad Bakar i Zajednica Talijana Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari