OBUHVAĆENO 1000 GRADOVA

SKOK ZA +73 MJESTA! Uspjeh Rijeke na svjetskoj rang listi Startup ekosustava

StartupBlink, vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, objavila je poredak za 2020. godinu, u kojem je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta

Rijeka je na toj globalnoj ljestvici skočila za čak +73 mjesta u odnosu na 2019.

Ovakav uspjeh predstavlja najveći napredak među hrvatskim gradovima koji su našli svoje mjesto na ovoj utjecajnoj rang listi.

Startup ekosustavima sa značajnim potencijalom koji su uz Rijeku ušli među prvih 1.000, u Hrvatskoj se još mogu pohvaliti gradovi Zagreb, Split, Zadar, Pula, Karlovac i Osijek, dok je Hrvatska rangirana na 39. mjestu od njih ukupno 100. Kako se ističe u godišnjem izvještaju, Rijeka nastavlja pozitivni trend te je trenutno treći startup ekosustav u Hrvatskoj i 461. u svijetu.

StartupBlink u formiranju ljestvice koristi metodologiju koja obuhvaća broj postojećih inovacijskih startupova, coworking prostora, akceleratora, lidera te potpornih organizacija. Na popisu potonjih nalaze se Riječka razvojna agencija Porin i Startup inkubator Rijeka, uz Sveučilišni znanstveno-tehnologijski park Step RI.

Lista riječkih inovacijskih startupova sadrži, između ostalih, i poduzetnička ostvarenja bivših stanara Startup inkubatora Rijeka, poput FizioTech – Hip Rehabilitation Device, ZUS Biotech i Kupuj Lokalno, te riječki i globalno afirmirani brand Kisha, čiji je utemeljitelj Goran Čandrlić ujedno aktivni suradnik i mentor u Startup inkubatoru Rijeka.

Imajući u vidu nadolazeća i planirana proširenja poduzetničke infrastrukture i sustava poduzetničkih inkubatora Proizvodnim parkom Torpedo te inkubatorom za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, razložno je očekivati da će Rijeka i nadalje ostvarivati pozitivni trend na utjecajnoj StartupBlink ljestvici ekosustava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari