OD 2007.

Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci obilježava 15. godišnjicu. Pridružite se slavlju u ‘Zajcu’!

OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica počela je s radom u studenom 2007. godine kao prva osnovna škola plesnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji koja ostvaruje programe klasičnoga baleta i suvremenoga plesa.

Danas ima 18 školskih i 5 predškolskih razrednih odjeljenja s ukupno 145 učenika. Škola svojim djelovanjem ostvaruje ključnu svoju ulogu u afirmiranju plesne umjetnosti kao jedne od važnih kulturnih točaka u Rijeci i Hrvatskoj te je svojim radom postala idealna platforma za odgoj i obrazovanje mladih talenata, ali i referentna ustanova za komuniciranje i promoviranje te vrste umjetnosti kod djece toga uzrasta – djece školske dobi, što je najpogodniji razvojni trenutak za formiranje sustava vrijednosti u kulturi.

Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom putem projekata školskoga ansambla koji ostvaruje suradnju s lokalnim partnerima, kao što su MMSU Rijeka, Prostor Plus, vokalno- instrumentalna grupa Marinada; a projektima „Plesni poklon“, „Pogled s vrha prstiju“, „Bez granica“ ostvaruje suradnju s HNK-om Ivan pl. Zajc u Rijeci, HKD-om Rijeka, Centrom Gervais iz Opatije i s Plesnom grupom Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Tijekom proteklih 15 godina škola je surađivala  s eminentnim obrazovno-umjetničkim ustanovama (Hungarian Dance Academyu, Budimpešta; Accademia Nazionale di Danza, Liceo Coreutico – Educandato Statale „Colleggio Uccelllis“, Udine, Italija;  Konzervatorij za glasbo in balet,  Ljubljana, Slovenija; Royal Academy of Dance, London; Academia de Musica de Alcoobaça, Portugal).

Također, važno je spomenuti da su učenici škole postigli velike uspjehe i osvojili  brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima (Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, Natjecanju plesača suvremenog plesa „Mia Čorak Slavenska“ u Zagrebu , Međunarodnom plesnom natjecanju Concorso Internazionale di danza ‘’Citta di Udine’’, Udine, Italija; Međunarodnom natjecanju baletnih plesača Mia Čorak Slavenska, Zagreb; Natjecanju iz klasičnog baleta „Balance“, Sarajevo, BiH itd.) i položili audicije za daljnje školovanje u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Bruxelles, Budimpešta, Beč, Ljubljana, Udine, Maribor,  Milano, London).

U interakciji i učenju od educiranih plesača, nastavnika i odgajatelja, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica  omogućuje svojim polaznicima da razviju kreativnost, profesionalna  i osobna znanja kao i vještine te kvalitetne međuljudske odnose koji će ih pripremiti za moguću profesionalnu karijeru u području plesne umjetnosti. Ili, pak ,onim drugima,  koji odaberu druga zanimanja, ostvarenjem svojih odgojno-obrazovnih zadaća škola će omogućiti stvaranje uspješne i kvalitetne budućnost, ali i budućnosti društva u kojemu djeluje.

Ove godine smo za vas  pripremili najbolje koreografije iz našega petnaestogodišnjeg djelovanja u koprodukciji škole i HNK I. pl. Zajca, Rijeka.

Dana 4. prosinca 2022.  u 18:00  vidjet ćete na  pozornici preko 140 učenika škole koji su marljivo i predano radili na realizaciji obilježavanja naših 15 GODINA.

Pored naših sadašnjih i naši bivši učenici doprinijet će proslavi 15. rođendana na „daskama koje život znače“. Pozivamo sve ljubitelje plesne umjetnosti da dođu i uživaju u programu koji smo za vas pripremili!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views