SLAVE 24. OBLJETNICU: 128. brigada – ponos Rijeke i Primorsko-goranske županije

U prostoru stalnog postava “U obrani domovine” Pomorskog i povijesnoga muzeja Hrvatskog primorja predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel primili su predstavnike 128. brigade HV Sveti Vid povodom 24. obljetnice osnivanja brigade.

128. brigada osnovanaje 22. listopada 1991. godine kao jedina brigada na području Republike Hrvatske koju su u potpunosti činili pripadnici teritorijalne obrane. Brigada je nakon izvršenja zadaća na području Rijeke prebačena na područje Like, gdje je sudjelovala u operaciji Oluja te dala konačan doprinos u konačnom oslobođenju našeg teritorija.

128. brigadu najvećim su dijelom činili stanovnici Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj život je ostavilo 26 branitelja.

– Ono što me čini ponosnim pripadnikom 128. brigade je to što se radi o najmasovnijoj udruzi proizašloj iz Domovinskog rata u ovom kraju, i iz koje su prošle tisuće građana Primorsko-goranske županije – rekao je Fabijanić naglasivši da je ova brigada proslavljena širom Hrvatske.

– Ovi susreti prilika su da se podsjetimo na ratne dane 128. brigade, čiji je nemali broj pripadnika smrtno stradao, a mnogi još i danas osjećaju posljedice stradavanja. Možemo biti ponosni što 128. brigada nosi ime svetog Vida u kojoj su osim Riječana bili zastupljeni i branitelji iz okolnih općina i gradova – kazao je Obersnel, još jednom se zahvalivši svim pripadnicima brigade na njihovom doprinosu.

Udruga 128. brigade njeguje sjećanja na ulogu 128. brigadu u Domovinskom ratu i redovno zajedno s Udrugom udovica i Udrugom roditelja domovinskog rata posjećuje mjesta stradavanja svojih pripadnika.

U ime brigade primanju su prisustvovali predsjednik udruge Nenad Bukvić, tajnik udruge Milorad Drača i članovi Joko Đipalo, Miodrag Hećimović, Ivan Štrković, Sveto Zurak, Mario Juranić, Zdravko Nemet i Herman Sušnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari