Slavko Linić u Rijeci govorio o predstečajnim nagodbama

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Održana je 16. sjednica Seniorskog ekspertnog tima HGK ŽK Rijeka

U prvom dijelu sjednice izabrani su predsjednik, zamjenik i poslovni tajnik iz redova članova SET-a, za novo mandatno razdoblje od 2020 do 2022 godine, shodno aktima SET-a HGK ŽK Rijeka.

Za predsjednika SET-a izabran je Nikola Mendrila, za zamjenika Ivan Miloš, dok je za poslovnog tajnika imenovan Sergio Uran.

“Svi izabrani cijenjeni su stručnjaci koji posjeduju sposobnosti, stručna znanja i iskustva koja će, vjerujemo, pridonijeti još boljem i učinkovitijem radu SET-a”, ocijenili su iz HGK ŽK Rijeka.

Nakon provedenog izbora novog predsjedništva SET-a izabran je i novi član Jerry Pajić, javnosti poznat kao dugogodišnji predsjednik Uprave i direktor društva Metis d.d.

Dosadašnje predsjedništvo u sastavu Davor Mihovilić, predsjednik, Borka Radović, zamjenica i Mate Župić, poslovni tajnik, i dalje ostaju punopravni članovi SET-a.

Svim nazočnima se ispred HGK ŽK Rijeka obratio i zamjenik predsjednika HGK ŽK Rijeka Zlatko Mičetić. Čestitao je novoizabranima te istaknuo kako će SET kao prva organizacija stručnjaka takve vrste u Hrvatskoj, uvijek imati punu podršku komore, te da će i nadalje zajedničkim radom stremiti ka uspješnoj realizaciji svih ciljeva.

U drugom dijelu sjednice Slavko Linić održao je prezentaciju „Predstečajne nagodbe“.

Glavni razlozi uvođenja sustava predstečajnih nagodbi bili su velika nelikvidnost i insolventnost, neuspješno i dugotrajno provođenje preustroja i/ili stečajnih postupaka, te neznatna naplativost potraživanja.

Slavko Linić dao je prikaz podataka FINE o broju zaprimljenih predmeta po županijama, prijavljenim obvezama, zatim po zaposlenima kod predstečajnih dužnika. U prezentaciji posebno su prikazani i rezultati predstečajnih nagodbi u pogledu sačuvanih radnih mjesta, naplaćenih potraživanja po vjerovnicima i ukupnim efektima tih nagodbi.

Zaključno, otvorila se rasprava o tom institutu te o čemu bi sve trebalo voditi računa kako bi predstečajna nagodba i/ili stečaj bili što učinkovitiji i u interesu zaštite gospodarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari