SLAVLJE BADNJAKA PO JULIJANSKOM KALENDARU: Podijeljeno 1500 porcija prženih riba i posne hrane

Foto: Ilustracija

Kršćanski vjernici, koji se u liturgiji koriste julijanskim kalendarom, u srijedu 6. siječnja proslavili su Badnjak – dan uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Tim povodom, na Koblerovom trgu je u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD „Prosvjeta“ pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka, održano 6. javno obilježavanje Badnjaka.

Tom prigodom građanima je podijeljeno 1500 porcija prženih riba i posne hrane, a proslavi su se pridružili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Miroslav Matešić te zamjenik župana Petar Mamula.

badnjak1

Uz taj dan vezani su i mnogi liturgijski i narodni običaji, a jedan je od najpoznatijih, osobito u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, paljenje badnjaka i njegovo unošenje u kuću, u kojoj je okupljena cijela obitelj.

U domove vjernika pravoslavne vjeroispovijesti se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći s tri udarca tako da padne na istok.

Badnjak je najčešće hrastovo ili cerovo drvo s granama, a simbolizira Svjetlo – Krista, ali i drvo koje su pastiri donijeli Mariji i Josipu u Betlehemsku špilju kako bi ugrijali Isusa.

Sveta liturgija održana u Pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Rijeci, a tradicionalno paljenje badnjaka u 18 sati u Crkvi sv. Đorđa na Bulevardu.

(I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari