OD 'KONTA' DO JADRANSKOG TRGA

‘SLOBODNE BUDITE!’ U Rijeci počeo mirni prosvjed ‘Noćni marš’ za zaštitu prava žena. Pogledajte poruke!

‘Noćni marš’ krenuo je od hotela Continental preko Fiumare i Korza do Jadranskog trga

Pod sloganom „Slobodne budite!“, u organizaciji inicijative Građanke i građani Rijeke te riječkih udruga SOS Rijeka, PaRiter, LORI i Delta, u Rijeci je počeo još jedan Noćni marš za 8. mart.

Organizatorice slogan ‘Slobodne budite’ objašnjavaju ovim riječima:

“Rodna nejednakost živa je i zdrava. Živi u svim društvima, u svim slojevima društava. Očituje se u raspodjeli moći, resursa, prava, u normama i vrijednostima, u strukturama najvažnijih društvenih organizacija, u politikama.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najradikalniji primjeri, kad se kao društvo zgrozimo, oni su iz domene (ne)zaštite samih ljudskih života, pristupa zdravlju i učinaka na zdravlje. No, treba li doći do nasilja i femicida da bismo se javno zgrozili i zgrozile?

Nepravedna podjela posla, slobodnog vremena, nevrednovanje i neprepoznavanje emotivnog i kućanskog rada, slabije plaćen rad, stakleni plafoni, gatekeeperi, ključni su pak termini kad govorimo o ženama i radu, danas, još uvijek.

U pogledu normi, odnosa prema tijelu, seksualnosti, brisanja ženskih organa iz udžbenika, zahtjeva da se žene povuku u svoje domove i odustanu od sudjelovanja u društvu, u pogledu objektivizacije ženskih tijela… Ne odmičemo mnogo kako vrijeme prolazi.

Slobodne budite da kažete da jest, ne samo na 8. mart, nego u svakoj prilici!

Slobodne budite od opresije, neravnopravnosti, ušutkavanje, klečavaca, nasilja, stigme, gluposti, mačizma, kućanskih poslova, emotivnog rada, nastavite niz.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Slobodne budite da se borite, i da se ne borite!

Slobodne budite da podržite sve koje nisu slobodne, i sve koji nisu slobodni!”, dio je proglasa povodom mirnog prosveda.

Noćni marš završit će otvorenjem izložbe “Intimne maramice, gratis!” u Galeriji SKC, a potom i druženjem u klubu Palach.

Noćni marš organiziraju Građanke i građani Rijeke i udruge: SOS Rijeka, PaRiter, LORI, Delta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari