SLOVENSKA VELEPOSLANICA U RIJECI: Komadina i Obersnel lobirali za smanjenje gužvi na graničim prijelazima sa Slovenijom

Veleposlanica Republike Slovenije Nj.E. dr. Smiljana Knez posjetila je u petak Rijeku te se u sjedištu Primorsko-goranske županije susrela sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Grada Rijeke Vojkom Obersnelom

Primanju za slovensku veleposlanicu, uz gradonačelnika Obersnela, nazočila je Verena Lelas Turak, pročelnica Ureda Grada Rijeke, a uz župana Komadinu bili su prisutni Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze i Goran Petrc, pročelnik Ureda županije.

Na sastanku s veleposlanicom razmotrena je aktualna situacija u odnosima Slovenije s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, te se razgovaralo o temama kao što su prometna cestovna i željeznička povezanost, suradnja na zajedničkim projektima u okviru programa prekogranične i transnacionalne suradnje Europske unije, suradnje sa slovenskom nacionalnom manjinom, kapitalnim projektima koji bi se trebali realizirati na području županije i grada kao što su modernizacija riječke luke, nizinska pruga, LNG terminal, Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Dodatno su se osvrnuli i na aktualno pitanje granica, odnosno rezultate arbitražnog postupka, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Vrlo dobra suradnja s predstavnicima slovenske manjine u PGŽ

Izrazivši dobrodošlicu veleposlanici Knez, župan Komadina osvrnuo se na vrlo dobru suradnju s predstavnicima slovenske manjine u Primorsko-goranskoj županiji i to kroz praćenje rada Vijeća slovenske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji te Slovenskog doma, kulturno prosvjetnog društva Bazovica.

Kao dokaz uspješne suradnje sa slovenskim partnerima župan je istaknuo 16 projekata, što dovršenih, što u provedbi, financiranih europskim sredstvima u okviru programa prekogranične suradnje (u prvom redu Interreg Slovenija-Hrvatska), ali i drugih transnacionalnih programa.

Kao jedan od značajnijih projekata istaknuo je projekt Mala barka usmjeren na očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj pomorske baštine pograničnog područja kroz turističku valorizaciju na načelima održivog turizma. Projekt je svoj nastavak dobio kroz realizaciju Male barke 2, odobrene prošle godine u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, te u kojem je Primorsko-goranska županija preuzele ulogu vodećeg partnera.

Obersnel: Muče nas kolone na graničnim prijelazima

Gradonačelnik Obersnel također je naglasio dobre odnose sa slovenskom manjinom na području Grada Rijeke kao i činjenicu da ne postoje otvorena pitanja sa Slovenijom.

– Na našem području, kao što je rekao i župan, niti imamo graničnih problema, niti imamo problema s međugraničnim odnosima, niti imamo problema u okviru slovenske nacionalne manjine koja je zastupljena ovdje u Rijeci. Oni što nas muči, a bilo je pokušaja rješavanja, su kolone koje se stvaraju na graničnim prijelazima, koje su posljedica inzistiranja Bruxellesa na pojačanoj kontroli, a koliko mi je poznato postoji dobra volja između naših graničnih policijskih snaga i slovenskih graničnih policijskih snaga – kazao je Obersnel.

U nastavku je istaknuo kako bi nam bilo drago kada bi se pokazala, ako ne kratkoročno, onda barem dugoročno, perspektiva da se riješi veza autocestom između hrvatske granice i Trsta preko Postojne . – To je veliki problem puno većeg broja slovenskih državljana koji koriste tu cestu, nego hrvatskih državljana, ali naravno i turista iz Austrije i Njemačke koji dolaze u Hrvatsku tim pravcem. – kazao je gradonačelnik Obersnel dodajući da, na žalost, ne vidi rješavanje tog problema u nekom kraćem vremenskom razdoblju.

Knez: Radi se na uspostavi Generalnog konzulata Republike Slovenije u Rijeci

Zahvalivši se na gostoprimstvu veleposlanica Knez čestitala je gradonačelniku i županu pobjedu na lokalnim izborima i zaželjela im puno uspjeha u novom mandatu. Naglasila je da je posjetila sve osnovne škole u kojima se uči slovenski jezik te se zahvalila na podršci.

Također je pojasnila da je posjetila i rektoricu Sveučilišta u Rijeci te je s njom razgovarala o uvođenju studija slovenskog jezika, a u rujnu je najavila susret s dekanicom Filozofskog fakulteta u Rijeci na temu modaliteta uvođenja ideje, odnosno ispitivanja interesa za učenje slovenskoga jezika.

Najavila je i svoje sudjelovanje na obilježavanju desete obljetnice Slovenskog kulturnog društva Gorski kotar u Prezidu, te pojasnila da je u Bazovici razgovarala s predstavnicima slovenske manjine. Istaknula je kako joj je drago čuti da se u posljednje vrijeme sve učestalije spominju veliki infrastrukturni projekti od važnosti za grad i županiju kao što su LNG terminal i nizinska pruga.

Govoreći o projektu Rijeka – EPK veleposlanica je kazala da je dobro vidjeti kako veliku političku podršku projekt ima i u županiji, da gradonačelnik i župan stoje iza tog projekta. Također je pojasnila kako se i dalje radi na ideji uspostave Generalnog konzulata Republike Slovenije u Rijeci.

Pokazujući veliko zanimanje za projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. veleposlanica je zaželjela uspješnu realizaciju projekta u infrastrukturnom i programskom dijelu. Uspoređujući Rijeku i Maribor koji je bio Europska prijestolnica kulture veleposlanica je kazala kako je realizacija programa bila uspješna, no da je na ostvarenje planiranog u infrastrukturnom dijelu utjecala kriza.

Mogućnost suradnje Slovenije u projektu „Rijeka 2020 – EPK“

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako sve pripreme projekta teku uspješno naglašavajući kako je za infrastrukturu osiguran novac preko fondova EU , a sufinanciranju programskog dijela potporu će dati Vlada RH jer je Rijeka – EPK nacionalni projekt i to u godini kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije što je jedinstven slučaj. Veleposlanica je upoznata i sa mogućnosti suradnje Slovenije u projektu „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ , u programu „27 susjedstava“ u koji će biti uključene sve zemlje Europske unije.

Osvrnuvši se na presudu Arbitražnog suda s kojom ni u Sloveniji nisu u potpunosti zadovoljni veleposlanica je kazala kako slovenska strana smatra izuzetno važnim tu priču završiti jer je opterećenje koje dugo traje.

Vezano uz suradnju s gradom i županijom veleposlanica je istaknula zadovoljstvo dobrom i otvorenom suradnjom s Primorsko-goranskom županijom i s Gradom Rijeka koja se na određenim područjima može dodatno pojačati, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Nadovezavši se na temu arbitraže župan Komadina je podsjetio na odluku Sabora o izlasku iz arbitraže i dodao kako je uvjeren da da će ljudi s obje strane granice naći način kako kvalitetno živjeti.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari