SMOQUA: U Rijeci počinje prvi regionalni festival queer i feminističke kulture

Glazbene gošće Festivala - Le Zbor (foto: Facebook)

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris od 12. do 14. listopada ove godine organizira prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom “Smoqua”, za sudionike i sudionice iz zemalja bivše Jugoslavije

U provođenje programa uključene su udruge, kulturne ustanove te istaknute osobe s područja queer i feminističke kulture iz lokalne zajednice i regije. Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložbe, performansi), audio-vizualne nastupe (drag queens nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba.

Posjetitelji će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture. Osnovni koncept festivala je propitivanje slobode u odnosu na višestruke opresije – društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne, odnosno jesmo li kao pojedinci slobodni da živimo svoje identitete.

Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala bavi se i problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“ u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture.

“Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje. Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i mjesto snažnog “pokreta otpora”, navodi se u najavi festivala. U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Tiskara Adria print, Bordel La Grotta, Vinarija vina Legović

Cjelokupni program festivala nalazi se na stranicama festivala SMOQUA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari