ODRŽANA KONFERENCIJA 'KVARNER 2030'

Snažan investicijski ciklus u narednih će nekoliko godina u potpunosti promijeniti vizuru cijelog Kvarnera

Foto: Vedran Karuza

U sklopu konferencije održana su tri prigodna panela

U opatijskom Hotelu Ambasador održana je velika konferencija „Kvarner 2030“ u sklopu koje su relevantni akteri, predstavnici resornih ministarstava, lokalne i regionalne vlasti te predstavnici tvrtki koje će svojim investicijama doprinijeti potpunoj preobrazbi Kvarnera u narednih nekoliko godina predstavili ključne investicije koje predstoje na sjevernom dijelu hrvatskog Jadrana.

Okupljeni govornici raspravu su posvetili značaju kapitalnih projekata koji Kvarner, a posebice Rijeku trenutno čine najvećim gradilištem u Republici Hrvatskoj. Tom prigodom posebna je pozornost bila usmjerena na projekt izgradnje ACI marine Rijeka u Porto Barošu koji će po završetku radova prepoznatljivu hrvatsku tranzitnu luku transformirati u elitno turističko odredište, a grad Rijeku i cijeli Kvarner u moderno europsko središte.

Na konferenciji „Kvarner 2030“ detalje vezane uz realizaciju aktivnih projekata na kvarnerskom području, kao i potencijale i izazove vezane uz iste podijelili su Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo I ljudske resurse ACI d.d., Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista, Arild Skoge, Business Development Manager Kongsberga, Tomislav Žunić, CFO i član Uprave Rijeka Gateway d.o.o., Peter Lürssen, predsjednik Uprave te Justus Reinke, izvršni direktor u Lürssen grupi, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Dino Ćoza Saršon, zamjenik predsjednika Upravnog odbora JGL d.d., Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, Ante Barić, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela d.d., Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Dario Silić, generalni direktor Bina-Istra d.d., Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture i Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U sklopu konferencije održana su tri prigodna panela, od kojih je prvi, na kojemu se raspravljalo o novim investicijama i strateškoj perspektivi razvoja, okupio Zlatka Komadinu, Arilda Skogea, Tomislava Žunića, Petera Lürssena te Snježanu Prijić-Samaržija, dok su na drugom panelu sudjelovali Dino Ćoza Saršon, Irena Peršić Živadinov, Alen Ružić, Ante Barić i Denis Vukorepa, koji su tom prigodom raspravljali o upravljanju destinacijom i kvaliteti života. Panel pod nazivom „Zeleni plan“ omogućio je da svoja mišljenja o održivoj budućnosti Kvarnera s okupljenima podijeledr. sc. Ivan Herak, Justus Reinke, Maja Rajčić, Dario Silić i Ivan Kršić. Tom prigodom panelisti su se osvrnuli na održivost i zelenu tranziciju koja je posljednjih godina uzela zamah ne samo na Kvarneru, već i u cijelome svijetu te postala jedan od ključnih postulata gospodarstva i društva budućnosti.

„ACI kao najveći lanac marina na Mediteranu, regionalni nautički lider te predvodnik zelene energetske tranzicije nautičkog turizma za cilj ima maksimiziranje učinkovitosti u upravljanju energijom. Vjerujemo da smo idealan kandidat za promicanje novih, održivih projekata i iskoraka, a što će posebno biti vidljivo realizacijom projekta izgradnje ACI marine Rijeka u luci nautičkog turizma Porto Baroš. U središtu pozornosti nadolazećeg razdoblja bit će nove tehnologije koje će poslovanje ACI-ja zasigurno dovesti na potpuno novu razinu. Budućnost kojoj se okrećemo usmjerena je na najnaprednije tehnologije, prvenstveno tehnologije vodika, posebno važne u našem sektoru, a koje posebno dolaze do izražaja u zatvorenim morima kao što je Jadransko. Naš cilj je upravo implementacija takvih energetskih rješenja“, istaknuo je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI d.d.

Okupljenima se u sklopu konferencije uvodno obratio i potpredsjednik Vlade te ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković. „Klima koja se posljednjih godina stvorila u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji je dobra, pozitivna, što je rezultiralo i dolaskom respektabilnih investitora na ovo područje. Svaki od tih investitora radi velike stvari za Rijeku, Primorsko-goransku županiju, ali i za Hrvatsku. Današnja konferencija je prilika da se osvrnemo na sve ono dobro što se dogodilo kroz proteklih godinu dana, pa i više. Kada govorimo o projektima koji su bitni za Rijeku, svakako treba spomenuti i izgradnju ACI marine Rijeka u Porto Barošu. Riječ je o marini koja bi trebala još dodatno vratiti Rijeku moru, to je nautička marina koja će pratiti održivi razvoj i suvremenu zelenu tehnologiju. Mislim da će otvoriti nove mogućnosti Rijeci, da će zaista biti „šlag na tortu“ svega onoga što radimo. Sljedeće godine očekujemo i početak realizacije najveće nautičke marine u Hrvatskoj, budući da će ona imati i mogućnost vezivanja megajahti“, istaknuo je ministar Butković.

„Ono što radimo danas odlučuje o tome kakvu ćemo poziciju imati sutra, kakve će se prilike pred nama otvarati i koliko ćemo kapaciteta imati kako bismo iskoristili te prilike. Do 2030. naša će poduzeća u svoju konkurentnost investirati minimalno milijardu eura. Do 2030. godine ćemo biti faktor energetske sigurnosti za sve zemlje u susjedstvu. Naime, realizirat ćemo projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran, zajedno s našim partnerima – Sveučilištem u Rijeci, ACI-jem i Maritime Center of Excellence kojima ovim putem zahvaljujem na angažmanu i predanosti u dosadašnjoj fazi realizacije projekta. Također, surađivat ćemo sa Sveučilištem u Rijeci te podržati napore da se profiliramo kao važan dionik kada je u pitanju edukacija uz vodik, koji je energent budućnosti“ izjavio je na današnjoj konferenciji Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Razvoj Primorsko-goranske županije počiva na pametnom održivom gospodarstvu temeljenom na naprednim tehnologijama, zelenoj tranziciji, održivom upravljanju i korištenju vlastitih resursa. Pred Kvarnerom su brojna ulaganja, a jedan od ključnih projekata svakako je izgradnja ACI marine Rijeka u Porto Barošu, najvećeg nautičkog projekta u povijesti Republike Hrvatske, koji će u potpunosti promijeniti vizuru grada Rijeke i cijelog Kvarnera te ga iz tranzitne luke transformirati u turističko odredište.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari