DIJETE GRCA U SUZAMA

Šokantan sličaj u Rijeci: Čuje se vrisak djeteta, djelatnica socijalne skrbi ‘uvjerava’ ga: “Tata se neće zaustaviti… a ti ćeš na vještačenje”

Foto: Unsplash/C.W.

Dnevnik.hr odnosno ‘Provjereno’ Nove TV u posjedu je uznemirujuće snimke razgovora između voditeljice nadzora i djeteta kojeg je voditeljica centra vidjela prvi puta u životu

I dok dijete grca u suzama, voditeljica mjere ponavlja kako će, ako ne bude viđali oca, završiti u domu.

Majka djeteta koja sjedi u sobi pored njih kaže kako ju je bilo strah bilo što reći zbog prijašnjih loših iskustava s Centrom. Majka je odlučila istupiti jer nakon toliko godina institucionalnog mučenja nije mogla više šutjeti. Priču za ‘Provjereno’ Nove TV donosi Barbara Majstorović, piše Dnevnik.hr.

Razgovor voditeljice mjere nadzora u Područnom uredu Rijeka i maloljetnog djeteta kojeg vidi prvi put u životu ostavlja bez teksta. Voditeljica mjere djetetu govori kako njegov otac može tražiti da ga izdvoje od obitelji i da ga smjeste u dom, na što uplašeno dijete reagira plačem.

“Ako ništa ne uspijemo napraviti tata se tu neće zaustaviti. On će ići dalje, ići će dalje. I znaš šta se svašta može dogoditi. Možeš ići na vještačenje, možeš ići u Zagreb, možeš ići svuda gdje će te svi propitivati, gdje će te vještačiti. Čak će te staviti na neke aparate da vide dal govoriš istinu, dal ovo, dal ono. Znači, psiholozi će sigurno toliko te ispitivati da će ti čak i puštati neke vibracije da ti ni ne znaš. Da oni osjete kako ti reagiraš na tatu, kako reagiraš na mamu”, samo je dio razgovora voditeljice mjere nadzora koja nije ni psiholog ni pedagog ni socijalni radnik. Dok dijete grca u suzama i govori u dom ne želi i da se oca jako boji.

“A zašto ga se bojiš? Jel tvoj tata pije? Jel konzumira alkohol? Jel puši? Dobro. Samo ti je agresivan?”, pita žena dijete.

Sve je ovo slušala majka djeteta koja je bila u istoj prostoriji no bilo ju je strah umiješati se.

“Ja sam sjedila kraj djeteta, međutim bilo me je strah bilo što reći zbog lošeg iskustva, a nisam se imala kako zaštititi od onoga što će ona kasnije napisati u izvještaju”, kaže i dodaje da djetetu nikad nije branila da viđa oca već da ono to samo nije željelo.

Ozbiljni propusti

Provjereno je kontaktiralo nekadašnjeg zaposlenika u sustavu socijalne skrbi koji je rekao kako bi voditeljica mjere trebala biti neutralna posrednica koja osigurava dobrobit djeteta, a ono se treba osjećati sigurno, podržano i da mu se omogući prostor da izrazi svoje osjećaje i želje, bez straha od pritiska ili kazne.

U skladu s Obiteljskim zakonom, profesionalci koji rade s djecom i obiteljima se moraju pridržavati etičkih smjernica, osiguravajući nepristranost, sigurnost i dobrobit djeteta. Ovaj razgovor jasno pokazuje ozbiljne propuste u poštovanju tih principa, s obzirom na to da voditeljica krši profesionalne granice i standarde u radu s djecom i obiteljima, koristi se emocionalnim manipulacijama i prijetnjama, umjesto da stručno vodi razgovor te ne čini ništa kako bi smirila ili zaštitila dijete od stresa ili anksioznosti.

Upravo strah je riječ koji spominju gotovo sve osobe koje nam se obraćaju oko problema vezanih uz dodjelu skrbništva i postupanja Centra. Ova majka u strahu živi od rođenja djeteta.

“Prve godine još živite u nekakvom naivnom uvjerenju da će institucije raditi svoj posao, kasnije dođete do toga da zapravo kada vidite poštara, kad vidite poštara dođe vam muka i nadate se da će samo donijeti račune, ali najčešće uvijek među računima bude plava kuverta, poziv od Centra za socijalnu skrb, poziv od policije“, priznala je za Provjereno.

Institucije samo na papiru

Da je znala što je čeka nakon razvoda, dva puta bi, kaže, razmislila.

“Kada shvatite da zapravo institucije postoje samo na papiru i djelovanje tih institucija postoji, jako lijepo objašnjeno u zakonima, a shvatite da zapravo provedba tih istih zakona je mala do nikakva. Da sam to znala odmah, ja 2010. ne samo da ne bih, ne samo da ne bih otišla, ja bih ostala u tom braku, trpjela bih i samo bih gledala da što više zaštitim dijete od onoga što sam prolazila ja”, kazala je.

Odlučila je istupiti jer više nije mogla šutjeti i jer ima dokaz svega što su ona i dijete prošli. Kao i ostale majke iz ranije objavljenih priča u Provjerenom.

S drugom voditeljicom mjere nadzora, ne ovom s početka priče, otac djeteta je, prema majčinim riječima, razvio izuzetno prisan odnos.

“Dakle, u jednom periodu kada je otac bio bez osobnog vozila, onda je voditeljica mjere, obzirom da je živjela relativno blizu njega, onda je ona njemu pružala prijevoz da se on ne bi morao voziti javnim prijevozom, tako da je dolazila s njime u svojem automobilu i vraćala ga kući u svom automobilu”, govori majka.

Provjereno je u posjedu maila koji otac šalje spomenutoj voditeljici mjere nadzora, ali i snimke razgovora između oca i voditeljice mjere.

“Mjera je na kraju ukinuta, no gospođa je i dalje dolazila s ocem nakon isteka mjere na susrete i ostala s njime u kontaktu, zadnje je gospođa svjedočila na sudu prošle godine u njegovu korist”, priča žena svoje nevjerojatno iskustvo.

Izrečene mjere, otkaz dobila jedna osoba

Sličnu priču ispričale su i sugovornice u prošlom prilogu, kako su djelatnice socijalne skrbi neprofesionalno odrađivale svoj posao. Odmah nakon objave priloga, Samostalni sektor za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi proveo je izvanredni upravni nadzor nad Područnim uredom Rijeka.

“Nakon pregleda cjelokupne dokumentacije, očitovanja, razgovora sa stručnim radnicima , razgovorom s voditeljem PU, izrečeno je ukupno 14 mjera s rokovima postupanja”, rekla je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora.

Jedna od mjera provedenog izvanrednog nadzora je razrješenje voditeljice mjere nadzora, i to upravo zbog snimke telefonskog razgovora iz priloga Provjerenog. I tako se cijela priča svela na otkaz jednoj osobi – voditeljici mjere nadzora, koja je, prema reakcijama institucija, sve radila na svoju ruku.

Iako je Provjereno zatražilo izviješća o provedenom izvanrednom upravnom nadzoru, Ministarstvo rada i socijalne skrbi zahtjev je odbilo te se reporterka Provjerenog obratila povjereniku za pravo na pristup informacijama. Jednako tako, kako bi dobila reakciju na ovu situaciju, obratila se Tatjani Štritof, ravnateljici Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Mailom, pozivom i porukom. Posjetila je i Područni ured Rijeka, no očito nitko od njih ovu priču nije smatrao vrijednom komentara.

“Kada shvatite da su oni toliko moćni i da zapravo vi ako se njima zamjerite, vi ne gubite samo na Centru, na sudu, vi gubite na policiji. Tako da, pomalo je mazohistički, ali da se ne radi o djetetu ja ne bi sebi ovo radila za ništa drugo. Da mi se radi o zdravlju, odustala bih, da mi se radi o financijama, odustala bih, da mi se radi o bilo čemu, odustala bih, ali mi se radi o djetetu”, govori majka.

Čemu onda nadzor?

Nalazi vještačenja, kao i drugih institucija koje su razgovarale s majkom i djetetom, utvrdili su da je iskaz djeteta autentičan, da nije instruiran od strane majke i da je razlog neposjećivanja oca temeljen na negativnim iskustvima tijekom tih posjeta.

Obje voditeljice mjere nadzora bile su svjedokinje na sudu protiv majke, u korist oca. Jednako kao i u prošlom prilogu. Kritike majki na rad voditeljice mjere nadzora Centar nije uvažavao. Molbe za njihovim izuzećem također. Nakon prošlog priloga inspektorat je proveo izvanredni upravni nadzor – i došao do spoznaje da nitko od ravnatelja, socijalnih radnika, pravnika, psihologa nije znao što radi voditeljica nadzora. Čini se, ne znaju ni za rad dviju voditeljica iz ovog slučaja. Čemu onda zapravo služe svi ti izvanredni i upravni nadzori?, piše Dnevnik.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari