PARK PRIRODE UČKA

Na Ćićariji otvoreno obnovljeno izletište ‘Korita’

Javna ustanova Park prirode Učka, u suradnji s Planinarskim društvom Glas Istre, danas je prigodnim programom obilježila otvaranje obnovljenog izletišta Korita, na Ćićariji.

U obnovu izletišta, Javna ustanova Park prirode Učka uložila je ukupno 24.000 eura. Time je dodatno unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura na Ćićariji, koju otkriva sve veći broj kako posjetitelja, tako i stalnih stanovnika, koji upravo ovo područje odabiru za svoj dom.

Popularno izletište koje posjećuju planinari, rekreativci i ljubitelji prirode

Revitalizacija sela, poput Brgudca, koje danas broji 26 stalnih stanovnika, doprinosi i očuvanju te valorizaciji kulturne i povijesne baštine ovog kraja, a ulaganja u turističke i rekreativne sadržaje, svakako su dodatni poticaj za daljnje ”oživljavanje” ovog područja. To je prepoznala i JU Park prirode Učka, koja posebnu brigu vodi o održavanju lokaliteta u manje razvijenim dijelovima Parka.

Smješteno u blizini sela Brgudac, lokalitet Korita danas je popularno izletište koje posjećuju planinari, rekreativci i ljubitelji prirode iz Istre, ali i ostatka Hrvatske te stranih zemalja.

Na livadi podno Brajkovog vrha, uz izvor pitke vode, davnih su dana postavljena drvena korita za napajanje stoke. Korita su u prošlosti imala važnu ulogu u životu lokalne zajednice, a danas su vrijedna kulturna baština ovog kraja. Iz izvora, voda kroz korita teče do poveće lokve, bogate biljnim i životinjskim svijetom.

Obnova izletišta

Obnova izletišta uključivala je zamjenu dotrajalih korita novim hrastovim koritima, uređenje lokve te odmorišta kraj izvora, s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Postavljene su i poučne table koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog lokaliteta.

Otvaranje obnovljenog izletišta Korita bilo je dio programa kojim je u Parku prirode Učka obilježen Dan planeta Zemlje. Uz planinarski pohod od Brgudca do Korita, u Planinarskoj kući Korita, nedaleko od izletišta, predavanje je održao priznati botaničar i osnivač Istarskog botaničkog društva, Slavko Brana.

Za najmlađe posjetitelje djelatnici Parka prirode Učka pripremili su edukativne radionice, a druženje je završilo u veselom tonu uz planinarski grah.

Unatoč lošem vremenu, planinari i obitelji okupili su se na ovom događanju kako bi još jednom naglasili dobrobit boravka u prirodi. Upravo je izletište Korita jedno od mjesta na kojem sve generacije mogu uživati u prekrasnoj prirodi Ćićarije, a njihovo novo ruho zasigurno će svim posjetiteljima dodatno uljepšati posjet ovoj lokaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari