RTL EKSKLUZIVNO DOZNAJE!

Video | Šokantni rezultati s Kvarnera: Čak 70% vode u bazenima privatnih iznajmljivača puno opasnih bakterija!

Plate ih k’o suho zlato, a dobiju kaljužu. Za kućama s bazenima ili jacuzzijima vlada pomama, ali pitanje je tko bi platio taj luksuz kada bi znao u što ulazi. Važno je pripaziti kamo ljetujemo jer su u mnogima prisutne vrlo opasne bakterije

Rezultati ispitivanja, koje ekskluzivno objavljujemo, šokantni su, javlja RTL Danas.hr. Naime, sedam od deset testiranih privatnih bazena na Kvarneru nema zdravstveno ispravnu vodu.

Helena treću godinu iznajmljuje kuću bazenom u Kostreni. Ima ugovor o testiranju vode, što za sezonu plati oko tisuću eura, pa gosti mogu biti mirni.

“S obzirom da je voda jedan od medija prijenosa zaraznih bolesti smatram da sam kao vlasnik kuće za odmor s bazenom dužna provoditi testiranje bazenske vode”, kaže vlasnica kuće za odmor u Kostreni, Helena Smokvina.

Od Zavoda ima potvrdu da je voda ispravna. Ona je, nažalost u manjini. Zavod je ove godine analizirao oko dvije tisuće uzoraka, 1500 iz bazena sa slatkom i 500 sa slanom vodom. Oko 40 posto bilo je zdravstveno neispravno.

“Analizirano je oko 200 uzoraka kod privatnih iznajmljivača. Oko 70 posto uzoraka je bilo zdravstveno neispravno, a oko 30 posto uzoraka je bilo zdravstveno ispravno”, kaže voditelj Odsjeka za vode i otpad NZJZ-a Primorsko-goranske županije, Aleksandar Bulog.

Od 200, 140 loših. Stvarno stanje na terenu još je gore jer mnogi vlasnici nemaju ugovor o testiranju. Javni bazeni u Rijeci imaju. Antonio tamo pliva pet puta tjedno.

“Mislim da je kvaliteta vode tu na bazenima Kantrida super, nikad nikakvih problema”, kaže Antonio Franko iz Rijeke.

U šest bazena na Kantridi pliva oko tisuću ljudi na dan. U ‘mozgu’ cijelog kompleksa, vodi se briga o kvaliteti vode. Tamo se ona filtrira, kemijski tretira i dodaje svježa.

“Mi dodajemo natrij-hipoklorid, sumporna kiselina. Mora se snižavati pH vrijednost. Dodajemo aluminij poliklord za što bolju, bistriju vodu”, ističe voditelj tehnike Bazena Kantrida Milorad Kovačević.

Zavod ih kontrolira. Automatizirani sustav je ključ jer je nekontrolirano dodavanje klora preopasno.

“Zatvoreni bazeni se po pravilniku jednom mjesečno ispituju, dok se otkriveni vanjski bazeni ispituju po pravilniku, dva puta mjesečno”, napominje sanitarna inženjerka NZJZ-a Primorsko-goranske županije, Belma Hajdarević.

Uzorci s gradskog bazena nose se u laboratorije Zavoda.

“U vodi se ispituje pH, vodljivost, mutnoća i boja vode. To pristupa analizama koje moraju biti gotove u 24 sata”, kaže voditeljica laboratorija u NZJZ-u Primorsko-goranske županije, Vanda Piškur.

Mikrobiološke analize traju 48 sati i potvrđuju patogene bakterije.

“Što se tiče kemijskih pokazatelja, trihalometani su poznati po tome da su vrlo opasni za centralni živčani sustav. Vrlo su opasni za bubrege i jetru jer imaju određenu dozu kancerogenosti.

Ključ je u edukaciji vlasnika, a onima koji uživanje u bazenu skupo plaćaju, savjet – dobro provjerite kod koga ljetujete, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari