EVO KAKO JE BILO

Galerija | Svečanom sjednicom obilježeno 50 godina studija prava u Rijeci

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta u Rijeci obilježeno je 50 godina studija prava u Rijeci.

Čestitke na 50 godina djelovanja i pohvale za kvalitetan rad uputili su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, sudac Vrhovnog suda Dragan Katić, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić, zamjenik primorsko-goranskoj župana Vojko Braut te riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Gradonačelnik Filipović čestitao je svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima Pravnog fakulteta na visokoj obljetnici.
„Prigode poput današnje najbolje nam govore o tome da razvijati grad na temeljima društva znanja i znanosti nije moguće bez bogate tradicije i kvalitete, kakvu ima naš Pravni fakultet. Kroz proteklih ste pet desetljeća, obrazovali generacije studenata prava i iznjedrili brojne kadrove pravne struke, među kojima ima zaista mnogo uspješnih sudaca, odvjetnika, vrsnih stručnjaka i znanstvenika. Ovaj je Fakultet, oduvijek pratio razvoj i promjene riječkoga gospodarstva, istovremeno poznat kao zahtjevan fakultet visokih stručnih i obrazovnih kriterija koji, baš zbog toga, stvara kvalitetne i tražene, visoko profilirane mlade stručnjake,“ kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako je diplomirati na Pravnom fakultetu u Rijeci uvijek je značilo izniman trud i veliko znanje studenata.

Dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić uručila je zahvalnicu gradonačelniku Filipoviću kao zahvalu Gradu Rijeci na podršci u osnivanju Pravnog studija i dugogodišnju uspješnu suradnju te vrijedan doprinos u nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti. U povodu visoke obljetnice gradonačelnik Filipović je dekanici uručio grb Grada Rijeke.

O prvih pedeset godina pravnog studija u Rijeci govorila je dekanica Crnić-Grotić, posebno se osvrnuvši na posljednjih šest godina svog mandata, dok je o budućim planovima govorio novi dekan Dario Đerđa, koji funkciju dekana preuzima s prvom danom nove akademske godine.

Preteču Pravnog fakulteta predstavlja Centar za studij prava u Rijeci, koji je osnovan 1962. godine. U okviru Zajednice visokoškolskih ustanova Rijeke 1972. godine utemeljen je Osnivački odbor Pravnog studija u Rijeci, a osnivanje fakulteta ulazi u dugoročni plan razvoja visokoškolskih ustanova u Rijeci, što Skupština Općine Rijeka prihvaća u lipnju 1972. godine. Prva sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća Pravnog studija pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je 26. studenoga 1973. godine. Taj se datum danas obilježava kao dan Fakulteta.

Jedan od ključnih datuma u povijesti Fakulteta je 30. ožujka 1975., kada je donesena odluka o izdvajanju Pravnog fakulteta iz Centra ekonomskih znanosti. Tim činom Fakultet postaje visokoškolska ustanova u sklopu Sveučilišta u Rijeci. Od siječnja 1981. godine znanstvena i nastavna djelatnost izvodi se u novoj zgradi, u kojoj Fakultet djeluje i danas. Fakultet dobiva današnji naziv – Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 27. veljače 1991. godine.

„U proteklih 50 godina fakultet je narastao, razvijao se u kadrovskom, znanstvenom i prostornom pogledu. Danas imamo preko 80 zaposlenika, na fakultetu studira oko 1500 studenata, a do danas je studij završilo preko 6000 studenata“, kazala je Crnić-Grotić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari