PONUDA GRADA IH NE ZADOVOLJAVA

SOMK najavio: Radnici dječjih vrtića Grada Rijeke idu u štrajk 21. veljače

Foto: Ilustracija

Štrajk će se, počevši s 21. veljače, provoditi svakim danom od 07:00 do 15:00 sati, a u vrtićima se neće provoditi odgojno-obrazovni rad, već će biti organizirani samo nužni poslovi.

Nakon što je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) najavio organizaciju štrajka radnika dječjih vrtića Grada Rijeke, na današnjoj je konferenciji za medije predsjednica SOMK-a Božica Žilić najavila kako će štrajk, ukoliko u međuvremenu ne dođe do dogovora između SOMK-a i Grada Rijeke, nastupiti 21. veljače, te će se nastaviti sve do neispunjavanja zahtjeva, odnosno povećanja osnovice za obračun plaće zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke s 5.211,21 kune na 6.044,51 kune, koliko iznosi osnovica za zaposlene u osnovnim školama.

Naime, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju uređeno je kako zaposleni u vrtićima moraju imati plaće i ostala primanja najmanje kao zaposleni u osnovnim školama. Sada ta osnovica zaostaje 16 posto, rečeno je na konferenciji.

Štrajk će se, počevši s 21. veljače, provoditi svakim danom od 07:00 do 15:00 sati, a u vrtićima se neće provoditi odgojno-obrazovni rad, već će biti organizirani samo nužni poslovi.

Odluci o pokretanju štrajka prethodio je referendum na kojem su se članovi SOMK-a zaposleni u trima vrtićima kojima je osnivač Grad Rijeka, jednoglasno izjasnili da se kreće u štrajk. Riječ je o trima dječjim vrtićima u Rijeci – DV Rijeka, DV Sušak i DV More.

– Ovo je jedini način na koji radnici mogu ostvariti svoja prava. Ljudima je dosta slušanja kako su djeca na prvome mjestu, a da se istovremeno oni koji s njima rade stavljaju na zadnje mjesto“, rekla je Žilić.

– Situacija u dječjim vrtićima Grada Rijeke je alarmantna. Radnici odlaze na tjednoj bazi. Na natječaje koji se objavljuju svaki mjesec ne javlja se nitko. Radnici koji dođu, odrade jedan mjesec i kada vide kakva im je plaća, odlaze na druga mjesta, rekla je dopredsjednica SOMK-a Ingrid Čavić, te dodala kako se ulažu napori kako se manjak radnika ne bi odrazio na djecu i roditelje.

– Svakodnevno bi trebalo raditi 12 odgojitelja i jedan pomoćni kuhar, a sada radi između šest i osam odgojitelja, i jedan kuhar, zbog čega jedan ili dva odgojitelja rade od 6:30 do 17:00 sati.

Podsjetimo, u procesu mirenja između SOMK-a i Grada Rijeke, nije postignut dogovor oko povećanja plaće, a Grad Rijeka je tada ponudio povećanje od sedam posto s 1. srpnjem 2022. Nakon što je SOMK to odbio, smatrajući prijedlog nezadovoljavajućim, iz Grada Rijeke ponovno su inicirali sastanak na kojem su predložena nova ponuda, bliža zahtjevima SOMK-a, no i dalje nedovoljna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari