SAMOTESTIRANJE OD PONEDJELJKA

Testovi za samotestiranje su podijeljeni; U Rijeci tek manji dio roditelja nije dao pristanak

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

BAT testove za samotestiranje učenika, koje su ravnatelji jučer preuzeli od županijskog Stožera CZ danas su podijeljeni učenicima osnovnih i srednjih škola u PGŽ

S primjenom ove mjere većina će započeti od ponedjeljka. Tek manji dio roditelja učenika riječkih škola nije dao pristanak.

Svaki je učenik danas dobio dva brza antigenska testa, te upute o samotestiranju s kojim počinju početkom tjedna.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Ja smatram da je to u redu, radi prevencije i zdravlja drugih učenika. Vjerojatno ću se sama testirati, a ako mama bude inzistirala, onda će ona”, kazala je tim povodom učenica Ema Ećimović za Kanal Ri.

“Mislim da je to u redu kao mjera, no ne znam koliko će biti učinkovito. Od naše škole koja ima 800 učenika, i sve ostale, sigurno se neće svi pridržavati mjera”, kazala je Patricija Mlakar, učenica Medicinske škole Rijeka.

Cilj ove najnovije mjere, dobrovoljnog samotestiranja učenika jednom tjedno je ukidanje samoizolacije među školskom populacijom.

“Učenicima je jasno što moraju učiniti, testirat će se ili nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro i normalno da će nam javiti rezultat, ako je pozitivan i obavijestiti svog liječnika o tom pozitivnom rezultatu. Jednostavno će na taj način prevenirati dolazak virusa u školu i izbjeći će se samoizolacije kojih ima puno, odnosno c model nastave”, kaže Alen Vukelić, ravnatelj Medicinske škole Rijeka.

Testirat će se svi učenici, bez obzira na cijepni status ili preboljenje, uz preporuku da se učenici mlađi od 16 godina testiraju uz pomoć ili prisutvo roditelja.

No, dio roditelja ipak nije dao suglasnost za ovu mjeru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“U našoj školi je bilo roditelja koji su odbili, naravno na što imaju pravo, no to je jedna manjina, ukupno gledajući, kaže Željko Šimunić, ravnatelj OŠ Pehlin.

“Ja sam zaprimio nekoliko mejlova. Čujte, testiranje je dobrovoljno, ali ta sloboda će povući neku odgovornost”, mišljenja je ravnatelj Medicinske škole Alen Vukelić.

Roditelje nitko neće kontrolirati, sve se temelji na povjerenju.

No, djeca koja neće provoditi mjeru samotestiranja u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeta od karantene.

“Dobar partnerski odnos s roditeljima, povjerenje – i uspjeh je zagarantiran. Mislim da je dobro da se djeca testiraju, još da su poslali i za učitelje testove, bilo bi korektno.”, dodaje ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić.

Prvi test učenici će iskoristi u ponedjeljak, a drugi nakon drugog dijela zimskih praznika kada bi školama trebale biti dostavljene nove količine brzih antigenskih testova, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari