SVAKE GODINE SVE BOLJE

Galerija | SPEKTAKL! Pogledajte veliku galeriju fotografija s 40. Balinjerade u Opatiji

U Opatiji je danas po izuzetno lijepom vremenu održana jubilarna, 40. Balinjerada

Više tisuća Opatijaca i gostiju s Kvarnera ali i cijele zemlje pa i inozemstva preplavili su glavnu opatijsku ulicu uz stazu kojom su se od nekadašnje kavane Paris do Slatine spuštali natjecatelji u više kategorija: Monopatini, Unjuli, Dvojki te Merikanska vozila.

Točno u podne počele su utrke uz Puhački orkestar Lovran te Mažoretkinje Opatijske rivijere.

Prvi su se na „karićima“, revijalno, niz stazu spustiti gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, direktorica TZ grada Opatije Suzi Petričić, pokretač Balinjerade Duško Jeličić Dule, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, voditelji ovogodišnje Dore Marko Tolja i Mirko Fodor, Meštar Sandi, kraljica Riječkog karnevala Maja Babin i drugi.

Provozajte se stazom s nama:

Nakon službenog defilea, niz stazu su se sjurili natjecatelji. Najbrže, najmlađe, najdojmljivije, ali i najsporije čekale su nagrade, a tradicionalno je proglašena i Miss Balinjerade.

Brojne karnevalske skupine prodefilirale su danas Opatijom: Lumber klub Opatija, Opatijke 90-60-90, Latarići Opatija, Ičićanske maškare, In Bambo Veritas i Pešekani iz Lovrana, Vavek parićani Matulji, Zijat, sost, tancat i pit iz Matulja, Kunpanija z Halubja…

Po završetku utrke, karnevalska zbivanja nastavljena su defileom karnevalskih grupa te zabavom na Slatini.

Pogledaje video prilog Kanala Ri:

Uz natjecatelje, priliku da „osjete stazu“ dobili su i svi zainteresirani posjetitelji koji su mogli iskoristiti „usluge“ posebne „Taxi Balinjere“ – besplatne vožnje uz pratnju stručnih vozača.

Za dobru zabavu pobrinuli su se „otac Balinjerade“ Duško Jeličić – Dule i njegova Bonaca na startu te Trio Asi na cilju, dok su odličnu atmosferu održavali voditeljski „kvartet“: Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić na startu utrke, Borna Šmer na središnjem dijelu a Dražen Turina Šajeta na ciljnoj ravnini.

“Tradicija kao što je Balinjerada, koja se već četiri desetljeća održava u Opatiji, svakako je veliko bogatstvo i brend našeg grada. Otkačena manifestacija u kojoj je sve dopušteno ponovo je pokazala veliku kreativnost sudionika, a „roštanje“ balinjera obilježilo vrhunac Karnevala. Hvala svim sudionicima na entuzijazmu i sudjelovanju, a posebno onim najmlađima. Svakako hvala i publici na podršci. Impresivno je kako se tradicija prenosi i nastavlja”, rekao je gradonačelnik Kirigin.

Uz „brzince“, odnosno natjecatelje u kategorijama Monopatini, Unjuli i Dvojki čiji je cilj bio spustiti se čim brže i atraktivnije niz stazu zatvorenu ogradama i osiguranu balama sijena i automobilskim gumama u stilu poznate automobilističke utrke na Preluku, posebna atrakcija bila su Merikanska vozila, maštovite i kreativne „kuće na balinjerama“, koje su se isticale originalnim maskama i zanimljivim „performansima“. Među „karićima“ su nagrađena tri najbrža natjecatelja, najbrže ženske sudionice, ali i najsporiji natjecatelj zvani „puž“, dok je kod Merikanskih vozila, osmišljenih „za lepo videt“, ključan bio „umjetnički dojam“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Komisija koju su činili glavna urednica Lista Opatija Kristina Tubić, opatijska slikarica Eda Mihovilić te predstavnica tvrtke Katarina Line Anamaria Hauptfeld Schweitzer, odabrali su najatraktivnije „Merikane“, pa su nagrade ponijeli „Ikarski barkajoli“ u juniorskoj te „Drek ti budi“ s Grobnika u seniorskoj kategoriji, dok se titulom Miss Balinjerade ove godine okitio muški sudionik Tihomir Lučić. Nagrade najboljima osigurali su pokrovitelji Zlatarna Frederiko, Studio za masažu „Noa“ Opatija, Trattoria Mandrać i Katarina Line.

“Visoku obljetnicu Balinjerade proslavili smo doista u jedinstvenom stilu i duhu opatijske maškarane tradicije, uz velik broj gledatelja i sudionika. Balinjerada je prepoznatljiv brend Opatije i najoriginalnije karnevalsko događanje u Hrvatskoj kojim smo obilježili vrhunac Karnevala. No, to nije i kraj zbivanja u veljači, jer čekaju nas brojni programi vezani uz Valentinovo i „mjesec zaljubljenih“, poručila je direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić.

Istodobno, u 13 h je počela 10. Kukalka na Kupalištu na Slatini. Opatijski kukali su predstaviti svoju interpretaciju još jedne hrvatske tradicije – Alke. Za razliku od sinjskog izvornika, „Kukalka“ se „trči“ u moru, a natjecatelji „jašu“ – morske konjice.

Bila je to dodatna atrakcija ove nedjelje u Opatiji u čemu su uživale tisuće posjetitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari