‘Strancima sigurno nije skupo. Kad gledate prosječnu plaću njihovu i našu to je za njih povoljno. Nije posvuda skupo, oko tržnice se za euro i pol može kavu popiti’, kaže jedan domaći turist
Pjevač Luka Nižetić pokrenuo je lavinu rasprava nakon što je objavio kako mu je u Rovinju sve bilo super osim kuglice kajmaka u restoranu koju je platio 9 eura.
Turisti koji su ovih dana bili u Opatiji kažu da je tamo – more izbora, kada je riječ o cijenama.
“Samo treba pronaći mjesto. Obično je na turističkom dijelu uvijek skuplje, ali postoji izbor. Volimo kada je lijep pogled i morsku hranu”, kazala je za RTL Direkt Nora Szuna.
‘Gosti znaju gdje dolaze i zašto dolaze’
Gosti iz Mađarske domaću su ribu platili 25 eura, ali postoji i skuplja varijanta.
“Volimo ribu, morsku hranu. Oko 50, 60 eura. To je u redu”, rekla je Monica Szabo iz Mađarske.
Kilogram brancina ondje ćete platiti 79 eura, ali u restoranu hotela s pet zvjezdica u kojem se sobu sada možete dobiti za 300 eura, a u sezoni za 500. Gostima koji ovdje dolaze cijene nisu previsoke.
“Vina imamo iz cijelog svijeta doslovce- od 30 eura do 2000 eura. Gosti kada kod nas dođu znaju gdje dolaze i zašto dolaze. Ako gledamo za dvije osobe, jednostavniji ručak sa bocom vina je oko stotinjak eura, a ta cifra može narasti i na 500 eura ili više. Ovisno o tome koje se vino pije”, kazao je za RTL Davor Kapetanović, direktor jednog opatijskog hotela.
Kava za euro i pol, pizza za 9 eura
Kilogram kvarnerskih škampi ondje košta 85 eura, ali degustacijski meni s četiri slijeda je 62 eura, a sa sedam sljedova – 100 eura.
“Strancima sigurno nije skupo. Kad gledate prosječnu plaću njihovu i našu to je sigurno za njih povoljno. Mislim da nije posvuda skupo, da se oko tržnice za euro, euro i pol može kavu popiti, tako da je to povoljnije. Ima objekata na tržnici koji praktički nude dosta jeftine marende”, kaže Ante Štampalija.
Pizza se u centru Opatije može pojesti za devet eura, ona najskuplja s tartufima košta 14,50 eura. No, mnogi turisti u Opatiji cijene ni ne gledaju jer prije svega žele isprobati domaću hranu, a od ozbiljnog turističkog grada očekuju i ozbiljnu ponudu.
“Možete ručati ili večerati već za 20, 30, 40 eura po osobi, a to se može penjati i do stotinjak eura”, kaže Dražen Marot, voditelj jednog opatijskog restorana.
“Opatija je lijepa i možda se isplati ponekad sebi dozvolit da malo uživaš”, kazala je za RTL Riječanka Lana Vajs koja je tamo navratila na kavu, prenosi Net.hr.