SRAMI SE, TKO GOD BIO! Riječki Veli vrh zatrpan smećem, a ima i „nusprodukata“ ljubavničkih izleta!

Foto: Christian Grailach

Šire područje Drenove a posebno Veli vrh jedna je od rijetkih zelenih oaza grada, ali i na stalnoj meti vandala i lijenih i nesavjesnih građana koji zelena područja shvaćaju kao svoja privatna priručna odlagališta otpada

Prije par dana pristupna cestica vježbalištu Veli vrh ponad Drenove, koji je omiljeno izletište mnogih Riječana, nagrđena je još jednim iskrcanim tovarom građevinskog otpada kojeg je „nepoznat netko“ bez pardona iskrcao u zeleni okoliš kojeg bi svi trebali čuvati kao zjenicu svoga oka.

Nije to nažalost prvi ovakav slučaj na Velom vrhu, a uzaludnim se pokazuju svi pokušaji nadležnih da otežaju pristup vozilima jednoj od rijetkih zelenih oaza na području grada. Mnogi nesavjesni građani ne razmišljaju dalje od svoje trenutne potrebe da se riješe glomaznog otpada pa ga ostavljaju gdje im padne na pamet, načešće upravo tamo gdje ne bi trebali – u prirodi.

Veli vrh i tamošnja šetnica i vježbalište u prelijepoj borovoj šumi, javna je to tajna, omiljeno su noćno „sklonište“ i brojnih motoriziranih ljubavnika koji po okončanju svojih seksualnih aktivnosti okoliš nagrđuju odbačenim kondomima i drugim iskorištenim ljubavničkim „potrepštinama“, što drugoga dana kod rekreativaca i izletnika koji pohode omiljenu kapelicu na Velom vrhu – među kojima ima i puno djece – izaziva zgražanje i gađenje.

IMG_8555 - Copy

Volonterskim radom mještani Drenove su u sklopu programa Riječkog lokalnog partnerstva tijekom 2008. godine uredili šetnicu i vježbalište na Velom vrhu čime se željelo estetski i funkcionalno urediti dio grada kako bi se stanovništvo moglo lakše baviti sportom i rekreacijom. Drenovčani kontinuirano rade na uljepšavanju ovoga dijela grada pa je tako prije par godina suradnjom mjesnog odbora i lokalnih udruga uređeno i jedinstveno područje biorazlikosti Lokvica koje se međutim i dalje nagrđuje odbacivanjem građevinskog otpada.

Velika većina nas rado tepamo svome gradu i iskazujemo ljubav prema njemu i konkretnim potezima na uređenju, no nažalost dovoljna je šačica nesavjesnih da sav taj trud padne u vodu.

 

Jedinstveni pogled na cijeli Kvarnerski zaljev

Do Velog vrha (435m) može se doći laganim usponom od streljane ili drenovske crkve Gospe Karmelske. Na Velom vrhu nalazi se kapelica, sagrađena početkom 2. svjetskog rata i obnovljena prije par godina. S Velog vrha pruža se jedinstveni pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, otoke Krk i Cres, Učku, grad Grobnik.

IMG_8546 - Copy

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari