ODRŽAN SASTANAK

SRAMOTA VOZAČA Policija u ovoj godini u Rijeci i široj okolici kaznila 1095 vozača koji su parkirali auto na mjesto za invalide

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

I ovom prilikom apeliramo na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, priopćili su.

U nedjelju, 3. prosinca obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života te promicanje i zaštite prava i dostojanstva osoba s invaliditetom, kao i podizanje svijesti javnosti o poštivanju invalidnih osoba i njihovih prava u društvu.

Tim povodom, 27. studenog, održan je i radni sastanak predstavnika Policijske uprave primorsko – goranske i udruga za osobe s invaliditetom.

Naime, između ostalih potreba, možda je najvažnija ona za kretanjem gdje osobe s invaliditetom nerijetko se nađu u podređenom položaju kada obilježena mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom budu zauzeta vozilima čiji vlasnici nemaju pravo koristiti takva mjesta. Uz spomenute zlouporabe, česte su zlouporabe i znaka pristupačnosti kada osobe koje ga posjeduju ustupaju iskaznicu na korištenje drugim osobama (članovima obitelji i dr.).

Kako bi se smanjio broj tih zlouporaba te uputilo vozače i druge sudionike u prometu na važnost poštivanja znaka pristupačnosti, policija redovito provodi nadzor takvih parkirnih mjesta u prometu, kao i vozača koji koriste iskaznice znaka pristupačnosti. Pri tome i sankcioniraju svakog počinitelja prekršaja nepropisnog parkiranja na označenim mjestima znaka pristupačnosti.

Policijski službenici PU primorsko-goranske u razdoblju od siječnja do 04. prosinca 2023. godine poduzeli ukupno 1095 represivnih mjera prema vozačima koji su svoja vozila nepropisno zaustavili / parkirali na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba s invaliditetom što u odnosu na razdoblje od siječnja do 31. prosinca 2022. godine kada je utvrđeno 975 takvih prekršaja.

Od 15. studenoga stupio na snagu Zakon o povlasticama u prometu kojim se, između ostaloga, definiraju povlastice koje imaju osobe s invaliditetom. Ove povlastice su određene Nacionalnom i Europskom iskaznicom, ali i Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom. Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja svoju Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom ustupi drugoj osobi na korištenje te se može oduzimanjem Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom privremeno onemogućiti korištenje iste u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine. S istim iznosom će se kazniti i osoba koja neovlašteno koristi Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

I ovom prilikom apeliramo na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, dok osobama na čije ime je izdan znak pristupačnosti savjetujemo da isti ne ustupaju drugim vozačima da se njime neovlašteno koriste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari