IPAK SE ODLUČILI ZA ONLINE

Srednje škole u PGŽ od sredine prosinca prelaze na online nastavu

Foto: Pixsell

Iz preventivnih razloga srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu

„Na području Primorsko-goranske županije i danas je veliki broj od 319 novozaraženih osoba i 208 ozdravljenih, što je broj ukupnih aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti povećalo na 2600“, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Dodao je kako ovi loši trendovi traju već nekoliko dana ne samo u našoj Županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj kao i u većini europskih zemalja.

Rekao je nadalje da se svakodnevno testira veliki broj osoba, pa je tako i tijekom jučerašnjeg dana obavljeno 1055 testova. Porast novooboljelih povećava i broj hospitaliziranih osoba kojih je trenutno 113, no kako je istaknuo Mićović, zahvaljujući vrlo dobro organiziranom zdravstvenom i socijalnom sustavu nije došlo do dramatičnijeg rasta teže oboljelih.

Dodao je da je jako dobro organiziran i školski sustav tako da među školskom kao i studentskom populacijom nema značajnijeg porasta zaraženih.

Prema riječima ravnatelja KBC Rijeka Alena Ružića sustav KBC usprkos rastu hospitaliziranih i u ovom trenutku ima spremnih preko 100 dodatnih kreveta. Istaknuo je da je od Covid pozitivnih osoba njih 35 sa težom kliničkom slikom, a 12 ih je na respiratoru.

Rekao je također da u pomoć KBC stižu i liječnički timovi iz opatijske i crikveničke thallasotherapije, a uključit će se i timovi iz Ortopedske bolnice Lovran. Svoju pomoć ponudilo je i preko 170 studenata Medicinskog fakulteta, koji se već educiraju kako bi se mogli uključiti kao podrška medicinskim timovima KBC-a.

Detaljnije o epidemiološkoj situaciji u školama govorio je glavni epidemiolog Dobrica Rončević te rekao je da trenutno 159 učenika u PGŽ pozitivno, 43 studenata te 30 nastavnika i drugog školskog osoblja.

I ove brojke potvrđuju da škole i učenici ne uzrokuju širenje epidemije u Županiji, no zbog većeg broja učenika, njih 2220 koji su u samoizolaciji, postoje u školama organizacijski problemi.

Kako je dodala resorna pročelnica Edita Stilin, proteklih dana održani su sastanci s ravnateljima škola i epidemiolozima te je donijet zajednički zaključak da osnovne škole ostaju raditi po A modelu, dakle u razredima, a iz preventivnih razloga srednje škole od 14. prosinca prelaze na online nastavu.

U strukovnim školama praksa i vježbe i dalje će se odvijati u učionicama i vježbaonicama, rekla je Stilin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari