GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ

Stanje sigurnosti u Rijeci u 2022. godini ocijenjeno zadovoljavajućim

Ilustracija. Hrvoje Skočić/Riportal

Prema izvješću za 2022. godinu podnesenom na gradonačelnikovom kolegiju, stanje sigurnosti u Rijeci ocijenjeno je zadovoljavajućim.

Na 33. gradonačelnikovom kolegiju izvješće o sigurnosnom stanju su u ime Policijske uprave Primorsko-goranske podnijeli načelnik sektora kriminalističke policije Robert Tomac in načelnik sektora policije Goran Gašpert.

Stanje sigurnosti na području grada Rijeke u 2022. godine u odnosu na 2021. godinu obilježeno je porastom broja ukupno evidentiranih kaznenih djela za 3,7 %, povećanjem broja prometnih nesreća za 4,7 %, smanjenjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira za 27,8 % uz smanjenje broja prekršaja iz ostalih zakona za 8,8 % te smanjenjem evidentiranih požara za 7,1 %.

Filipović: ‘Uvijek može biti i bolje’

„Mislim da možemo stanje sigurnosti na području grada Rijeke ocijeniti zadovoljavajućim, svjesni pritom činjenice da uvijek može biti i bolje. Izuzetno mi je drago što su najteža kaznena djela riješena i da su počinitelji u velikom dijelu pronađeni, tako da možemo biti zadovoljni poslom koji je policija u tom dijelu obavila. Također, iz izvještaja se može vidjeti da je došlo do značajnog pada broja prekršaja, naročito remećenja javnog reda i mira, ali i smanjenja broja ostalih prekršaja“, istaknuo je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zahvalivši se djelatnicima policije na dobroj suradnji, a posebice na angažmanu u situaciji velike poplave koja je Rijeku zadesila krajem rujna protekle godine.

„Ono što nikako ne možemo izgubiti iz fokusa je dio vezan uz migrantsku krizu, koja se ne događa samo u našem gradu, nego je time pogođena cijela Europa. Mislim da smo na vrijeme, s drugim dionicima, reagirali na situaciji s migrantima koja se događa u našem gradu. Nažalost, još uvijek nisam dobio odgovor na svoje pismo premijeru, ministru unutarnjih poslova te ministru prometa, vezan ne samo za tretman, već i brigu o ljudima koji su se našli u takvoj situaciji i kraće se vrijeme zadržavaju u našem gradu, prvenstveno na području Željezničkog kolodvora. Policija postupa sukladno zakonskim rješenjima te za sada nije bilo većih problema što se tiče sigurnosti“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Razriješena većina kaznenih djela koja su najviše uzbunila građane, za sad neriješeno razbojništvo u trgovačkom centru

Na području Grada Rijeke tijekom 2022. godine zabilježeno je 1.927 kaznenih djela, od čega je razriješeno 58,4 % djela.

Što se tiče općeg kriminaliteta, najbrojnija su kaznena djela protiv imovine – provale, teške krađe, provaljivanja u stanove i krađe – koja su u porastu za 8,7 % u odnosu na 2021. godinu. Materijalna šteta počinjena kaznenim djelima iz općeg kriminaliteta iznosi 27,1 milijuna kuna i veća je za 70,6% puta u odnosu na godinu prije, s time da od kaznenih djela općeg kriminaliteta na području Primorsko-goranske županije, 40 % se odnosi na područje Rijeke.

Razriješeno je ukupno 848 kaznenih djela ili 52,6 %. Načelnik Tomac istaknuo je kako su najteži slučajevi kaznenih djela protiv života i tijela, jedno teško ubojstvo i jedan pokušaja ubojstva, riješeni, kao i svih 11 teških tjelesnih ozljeda. Razriješena su i tri kaznena djelca bacanja eksplozivnih naprava na stanove i vozila, kao i zapaljenje niza vozila na Rastočinama. Također, policija je i u 2022. godini nastavila s uspješnim razrješavanjem krađa novaca iz bankomata. No, još uvijek nije razriješen slučaj razbojništva u trgovačkom centru na zapadnom dijelu grada.

Zabilježeno je 49 kaznenih djela iz djelokruga kibernetičke sigurnosti, najviše računalnih prijevara, Tomac je naglasio kako se u budućnosti, unatoč stalnim edukacijama koje provodi policija, može očekivati porast ove vrste kriminala.

Što se tiče organiziranog kriminala, kaznena djela su u porastu za 31 djelo ili 79,5% u odnosu na 2021. godinu.

„Sad kad je Hrvatska postala dio šengenskog prostora, očekujemo da će i ubuduće problematika organiziranog kriminala u jednom određenom dijelu egzistirati, no hoće li biti povećana, sad je teško reći, ali se kontinuirano prati“, naglasio je načelnik Tomac.

Otkriveno je 69 kaznenih djela zloporabe droga

Otkriveno je 69 kaznenih djela zloporabe droga, što je za 28,1 % manje nego godinu ranije. No, načelnik Tomac je naglasio kako su prisutne sve vrste droge, od kokaina, heroina do heptanona i ekstazija. Naglasio je kako se uz porast broja turista za očekivati je da će se taj segment kaznenih djela zadržati na istom broju, a moguće biti i nešto veći.

Pad broja prekršaja narušavanja javnog reda i mira

Zabilježeno je 574 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, što predstavlja pad za 221 prekršaja ili 27,8% u odnosu na 2021. godinu. Prijavljeno je 612 počinitelja prekršaja od kojih je 22,5% povratnika i 3,4% maloljetnika.

Sudionici prekršaja su u 265 slučajeva bili u alkoholiziranom stanju, dakle 46,2% prekršaja protiv javnog reda i mira počinjeno je pod utjecajem alkohola.

Tijekom 2022. godine policija je obradila 1.368 ili 8,8 % manje ostalih prekršaja javnog reda.

Na području grada Rijeke tijekom 2022. godine zabilježene su 1.554 prometne nesreće, od čega je u većini prometnih nesreća zabilježena samo materijalna šteta. Poginule su četiri osobe, od čega jedan putnik u vozilu i tri pješaka, od čega su dva pješaka bile osobe starije životne dobi, a jedan pješak je smrtno stradao od naleta automobila dok je ležao na cesti. Načelnik Gašpert je naglasio kako unatoč smanjenju broja smrtno stradalih, zabrinjava brojka o velikom broju teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama.

Tijekom 2022. godine na području Rijeke evidentirano je 79 požara, što je manje za 7,06 %. Ukupna materijalna šteta nastala požarima iznosi 954.200 kuna, što znači da je, iako je zabilježen manji broj požara nego godinu dana ranije, šteta nastala u požarima tri i pol puta veća. Na objektima je bilo 18 požara, deset manje nego godinu ranije.

Policija poseban naglasak daje na preventivne aktivnosti, od kojih se niz programa provodi u suradnji s osnovnim i srednjim školama, kao što su „Zajedno više možemo“ ili „Zdrav za 5“, putem info punktova na javnim mjestima ili Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke.

Načelnik Tomac je posebno naglasio kako je tijekom protekle godine u suradnji s Crvenim križem Rijeka održani tečajevi prve pomoći za policijske službenike, a sa svrhom obuke policijskih službenika u stjecanju znanja i vještina koje im mogu trebati u situacijama pružanja pomoći unesrećenim osobama. Dvoje mladih policajaca je tako znanjima stečenim na tečaju uspjelo spasiti život građaninu koji je doživio teži srčani udar.

Za socijalne mjere u 2022. godini izdvojeno 3,24 milijuna eura

Socijalnim je mjerama Grada Rijeke u 2022. godini zaštićeno 6.462 korisnika, za što je izdvojeno 3,24 milijuna eura.

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, ukupno izdvojena sredstva za socijalnu skrb građana Rijeke, kao i sredstva izdvojena za tu svrhu iz gradskog proračuna viša su za 7 % u odnosu na prethodnu godinu. Također, prosječno izdvojena sredstva po korisniku viša su za cca 9 % u odnosu na prethodnu godinu. Istodobno, evidentiran je za 2 % manje korisnika i 1 % manje ostvarenih prava nego u prethodnoj 2021. godini.

Među korisnicima mjera iz Odluke o socijalnoj skrbi, 6 % je onih (korisnici zajamčene minimalne naknade) kojima je Grad sukladno zakonskoj obvezi osigurao podmirenje troškova stanovanja u iznosu do 30% iznosa ostvarene zajamčene minimalne naknade i obrok u pučkoj kuhinji, a ostalih 94 % korisnika ostvaruje prava koja predstavljaju viši standard zaštite građana, po kojoj je Rijeka specifična u Republici Hrvatskoj.

Korisnici socijalne skrbi ostvarili su ukupno 13.196 prava na različite oblike pomoći. U prosjeku, svaki je korisnik, koji može biti cjelokupno kućanstvo ili pojedini član kućanstva, ostvario dva prava.

Korisnicima su u 2022. godini bila dostupna 22 oblika pomoći/prava

Korisnicima su u 2022. godini bila dostupna ukupno 22 oblika pomoći/prava temeljem Odluke o socijalnoj skrbi, te još dva oblika pomoći temeljem drugih propisa (podmirenje troškova komunalne naknade i novčana potpora za ogrjev).

Pri tome je najveći broj prava dostupan korisnicima zajamčene minimalne naknade (21 oblik pomoći), građanima s prihodima nižim od gradskih cenzusa prihoda (17 oblika pomoći), građanima koji zbog bolesti ili invaliditeta ostvaruju različita prava pri Centru za socijalnu skrb Rijeka (15 pomoći), jednoroditeljskim kućanstvima (13 oblika pomoći), stradalnicima rata (7 pomoći), udomljenoj djeci (4 oblika pomoći), te korisnicima dječjeg doplatka (dva oblika pomoći). Ostalim kategorijama korisnika (umirovljenici s niskim mirovinama, osobe sa 65 i više godina bez osobnog prihoda, osobe s oštećenjem organizma i težim ili teškim invaliditetom, darivatelji krvi) dostupna je po jedna pomoć.

Gradonačelnik Filipović podsjetio je kako je za provedbu Socijalnog programa Grada Rijeke u 2023. godini osigurano milijun eura više nego u protekloj godini, čime se želi pomoći najugroženijim članovima društva u vremenima krize i inflacije.

Subvencioniranje troškova

Doneseni su zaključci o subvencioniranju troškova stanovanja, odnosno električne energije, centralnog grijanja i isporuke plina za socijalno ugrožene osobe, kao neke od prava iz socijalne skrbi koje Grad Rijeka osigurava socijalno ugroženim građanima Rijeke. Za ove vrste subvencija troškova stanovanja iz gradskog proračuna ukupno će se izdvojiti 141 tisuću eura.

„Naravno da ovaj problem ne možemo riješiti sami, no na lokalnom nivou možemo riješiti probleme sukladno mogućnostima proračuna i to činimo izvan okvira onoga što je minimalno predviđeno zakonom. Tu su Europska unija i država učinili setom mjera značajan iskorak i praktički do 1. travnja osigurali subvencioniranu cijenu električne energije. Nadam se da će se mjere nastaviti nakon 1. travnja, jer će bez tih mjera vrtići, škole i javne institucije teško funkcionirati. Podsjećam da smo morali intervenirati i u cijenu vode jer je cijena električne energije dva mjeseca bila izuzetno velika“, kazao je

Kao nastavak višegodišnje prakse, Grad Rijeka će i u 2023. godini sufinancirati posebna dežurstava pedijatara vikendom u dežurnoj ambulanti u Cambierijevoj ulici, za što će se u ovoj godini izdvojiti 23 tisuće eura.

Nakon što je prošao javnu raspravu, Konačni prijedlog Odluke o donošenju Izmjena Odluke o Detaljnom planu uređenja središta područja Krnjevo upućen je na suglasnost Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Po ishođenju suglasnosti, odluka će se proslijediti Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Donošenjem ovog plana stvaraju se preduvjeti za izgradnju POS-ovih stanova između Zametske ulice i Ulice Ivana Lupisa.

„Nakon donošenja plana Agencija za poticanu stanogradnju Grada Rijeke pristupit će dovršetku procesa projektiranja i izgradnje 30-ak stanova, s time da će se konačni broj stanova broj definirati kroz glavni projekt. Nastavljamo uspješno s realizacijom programa poticane stanogradnje, a za kraj ovog tjedna definirani su datumi tehničkog pregleda POS-ovih stanova na Matinkovcu, tako da nas uskoro očekuje i podjela ključeva 90 riječkih obitelji,“ poručio je gradonačelnik Filipović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari