ODSJEČENI OD SVIJETA

Stanovnici Ilovika najavili prosvjed: “Ukinuta nam je trajektna linija, onemogućen prijevoz školske djece i medicinska skrb”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Otok Ilovik nepotrebno odsječen od svijeta zbog loše pripremljenog projekta dogradnje luke Mrtvaška. Djeca ne mogu u školu!” priopćava javnosti Vijeće mjesnog odbora Ilovik s pozivom građanima da podrže prosvjed u petak 8. listopada 2021. u 10:30 sati u Malom Lošinju ispred zgrade gradske Uprave, piše Morski.hr

Danas se zbog nesposobnosti i krupnog kapitala uništava otok Ilovik, a sutra će se to dogoditi i drugima, navodi se u priopćenju, koje u daljnjem tekstu prenosimo u cijelosti:

“Odlukom ministra mora Olega Butkovića i gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, uz potporu župana Zlatka Komadine, od danas 4. 10. 2021. ukida se na neodređeno vrijeme brodska linija Ilovik – Mrtvaška zbog loše pripremljenog projekta dogradnje luke Mrtvaška, čime je otok Ilovik uskraćen za medicinsku skrb, regularno obrazovanje 14 učenika, opskrbu dućana, OPG- ova i 6 restorana.

Već danas, zbog jakog je juga obustavljena plovidba po novoj ruti Ilovik – Mali Lošinj, tako da naša djeca nisu u mogućnosti ići u srednju školu u Mali Lošinj, učiteljica viših razreda osnovne škole ne može doći raditi na Ilovik, onkološki pacijent koji živi na otoku, inače hrvatski branitelj, danas ne može otići po svoju redovnu terapiju, pošta ne može otići s otoka ni doći na otok. Svega toga ne bi bilo, da imamo mogućnost pristajati u uvali Mrtvaška na najjužnijoj točki otoka Lošinja, do koje Ilovčani mogu ploviti po svakakvom vremenu i tijekom cijele godine!

Ovakvim katastrofalnim projektom i još gorom organizacijom radova počinje uništenje možda jedinog otoka na Jadranu koji je postigao ogromni pozitivni skok u broju djece, mladih obitelji i uopće stanovnika. Našoj se djeci od danas onemogućava školovanje i mlade obitelji tjera da napuste otok, a svima ostalima, naročito starijima, ukida zdravstvena skrb, dostupnost bolnica i liječnika, opskrba i sve ono što omogućuje normalan život.

Prošlog tjedna, nakon više od stotinu godina zatvorena je škola na Unijama, a posljednja unijska obitelj s dvoje djece morala je iseliti i napustiti otok. Gradonačelnica Ana Kučić, župan Zlatko Komadina i ministar Oleg Butković to sada pokušavaju napraviti Iloviku.

U petak, dana 8. 10. 2021. u 10,30 sati, u Malom Lošinju organiziramo prosvjed na adresi Riva lošinjskih kapetana 7 (ispred zgrade Grada).

Pozivamo da nam se na prosvjedu pridruže i stanovnici Lošinja, kao i svih okolnih mjesta i otoka, jer danas se zbog nesposobnosti i krupnog kapitala uništava otok Ilovik, a sutra će se to dogoditi i drugima”, stoji u priopćenju otočana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari