TKO ČEKA TAJ I DOČEKA

Stanovnici istočnog dijela Rijeke odahnuli: Otvoren rotor kod nove bolnice, pogledajte fotografije obnovljenih prometnica

Rotor je za promet otvoren u subotu poslijepodne, a od danas njime i okolnim prometnicama prometuju i autobusi Autotroleja

U subotu 15. lipnja u popodnevnim satima otvoren je promet u Ulici Vjekoslava Dukića na dijelu od raskrižja s Ulicom Ivana Matrljana do raskrižja s Ulicom Tome Strižića te u Ulici Tome Strižića.

Od danas novim rotorom i okolnim prometnicama prometuju i Autobusi Autotroleja a olakšan je i pristup novoj Bolnici za majku i dijete KBC-a Rijeka.

U sljedećih nekoliko dana izvodit će se manji završni radovi na samom kružnom raskrižju i nogostupima koji neće ometati tijek prometa.

Ovime su odahnuli posebno stanovnici istočnog dijela grada koji su zbog izvođenja radova na rečenim prometnicama jedno dulje vrijeme morali za svoja putovanja prema središtu grada izdvajati puno više vremena nego inače. Radovi, raskopane prometnice i semafori ‘na svakom koraku’ mjesecima su im stvarali nelagodu, no sada su njihove muke okončane. Zauzvrat, za neko dulje vrijeme riješeni su određeni infrastrukturni problemi odnosno stižu znatna poboljšanja u vodoopskrbi ali i toplinarstvu te u funkcionalnosti prometa i obnovi samih prometnica.

Podsjećamo, izgradnjom Sveučilišnog kampusa na Trsatu i novog kompleksa KBC-a na lokalitetu Sušak, povećalo se prometno opterećenje postojećeg raskrižja ulica Vjekoslava Dukića i Tome Strižića te je stoga Grad Rijeka pokrenuo postupak rekonstrukcije predmetnog raskrižja u kružni tok prometa i rekonstrukciju ulice Vjekoslava Dukića u duljini od približno 280 m.

Na području izvođenja radova došlo je do preklapanja nekoliko projekta. Naime, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. na istom obuhvatu ima ugovorene radove rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture financirano kroz EU projekt Aglomeracija Rijeka. S obzirom na preklapanje dinamičkih planova projekata Grada Rijeke i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. proveden je zajednički postupak javne nabave, što je omogućilo odabir zajedničkog izvođača radova, s ciljem povećane efikasnosti i skraćenja ukupnog roka za izvođenje svih potrebnih radova.

Dana 26. rujna 2023. godine započeli su radovi na projektu ”Rekonstrukcija Ulice Vjekoslava Dukića i izgradnja vodno-komunalne infrastrukture”. Istovremeno s ovim radovima, TD Energo d.o.o. provodi i projekt obnove toplinarstva u tom dijelu grada (sufinancirano iz EU fondova), te se trasa novog toplovoda djelomično preklapala s radovima koje izvodi Grad Rijeka u ulici Tome Strižića. Također se ističe da u nastavku ulice Tome Strižića, prema mostu na Sv. Ani, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. provodi i dio projekta aglomeracije, komponenta B, podsustav B3, koji izvodi drugi izvođač radova koji nije vezan za radove na području budućeg rotora.

Slijedom svega navedenog, zbog preklapanja više projekata i nekoliko građevinskih dozvola, cijelo vrijeme trajanja projekta bilo je potrebno koordinirati sve izvođače radova, posebno u vidu izrade privremenih prometnih rješenja, radi što bolje protočnosti prometa pješaka i vozila. Glavni prometni prioritet je bio svakom trenutku osigurati prilaze bolnici i Sveučilišnom kampusu, te omogućiti nesmetano preseljenje dječje bolnice s Kantride u prostor nove Bolnice za ženu i dijete, što se odvijalo krajem 2023. i početkom 2024. godine, bez većih zastoja. Neometan pristup novom dijelu bolnice za ženu i dijete je osiguran za cijelo vrijeme trajanja završnih radova, od otvorenja bolnice.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt ”Rekonstrukcija Ulice Vjekoslava Dukića i izgradnja vodno-komunalne infrastrukture” iznosi 2.249.559,90 eura bez PDV-a, od čega vrijednost radova projekta aglomeracije investitora KD Vodovod i kanalizacija iznosi 806.889,56 eura bez PDV-a (dijelom je sufinancirano iz EU fondova), dok vrijednost ugovorenih radova koje financira Grad Rijeka (manji dio sufinanciran od KD Vodovoda i kanalizacije te Energa d.o.o.) kroz Fazu I i Fazu II iznosi 1.442.670,34 eura bez PDV-a.

Građevinske radove na projektu izvodila je Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, nadzor nad izvođenjem radova izvodi House d.o.o. iz Rijeke, dok je projektnu dokumentaciju izradio PLAN-MAR d.o.o. iz Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari