RADNI SASTANAK

STARA SUŠICA: O problemu divljih svinja u PGŽ razgovarali ministrica Vučković, župan Komadina i vinari iz Pavlomira

Župan Komadina u Staroj Sušici s ministricom poljoprivrede Vučković razgovarao o problemima poljoprivrednih gospodarstava u PGŽ

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima sastao se danas u Staroj Sušici s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, a razgovaralo se o više tema vezanih uz lovstvo, poljoprivredno zemljište, financiranje poljoprivrednika.

Prethodno se ministrica Vučković sastala i s predstavnicima stočara, vinogradara, kao i drvoprerađivača koji su ukazali na konkretne probleme u svom poslovanju.

Župan je s ministricom obišao i Centar za velike zvijeri te je upoznao s tim županijskim projektom, a posjetili su i novouređeni pogon za preradu voća i punionicu meda županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj. Predstavljeni su i autohtoni proizvodi izloženi u nedavno otvornom prostoru Kašetice primorsko-goranske u okviru Centra.

Povezani VIDEO:

Po završetku sastanka župan Komadina rekao je da je zadovoljan susretom jer je to bila prilika da s resornom ministricom razgovaraju o problematici poljoprivrednika u specifičnom području Primorsko-goranske županije.

„Ukazali smo i na važnost poticaja poljoprivrednicima koji rade na goranskom području gdje su i drugačiji uvjeti bavljenja poljoprivredom nego u nizinskim krajevima. Razgovarali smo i o aktualnom problemu divljih svinja i štetama koje nanose poljoprivrednicima, zatim o nedovoljnim količinama drvne mase koje Hrvatske šume isporučuju malim pilanarima, a zamolili smo i podršku ministrice Vučković u opremanju ovog novog pogona za preradu voća kojeg ćemo otvoriti kroz desetak dana“, rekao je župan Komadina.

I ministrica Vučković ocijenila je da je boravak u Staroj Sušici bio obostrano koristan jer se razmotrilo niz pitanja bitnih za unapređenje i razvoj poljoprivrede na području Gorskog kotara, ali i drugih dijelova Primorsko-goranske županije.

„Posebno bih spomenula problematiku neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji utječu na korištenje zemljišta, a posredno i mogućnost investiranja. Naše je ministarstvo već donijelo neke mjere za suzbijanje širenja populacije divljih svinja, a s obzirom da je problem višedimenzionalan unutar desetak dana održat ćemo poseban sastanak na ovu temu gdje ćemo pozvati i druge institucije oko nalaženja efikasnijih rješenja“, naglasila je Vučković.

Ministrica je najavila i poseban program potpora sektoru govedarstva koji su osim strukturnih problema suočeni i s poremećajima na svjetskom tržištu te rastu cijena stočne hrane i energenata.

Miroslav Palinkaš iz Vinarije Pavlomir rekao je da je na sastanku predstavljao sve vinare Primorsko-goranske županije koje, uz ostale probleme, trenutno najviše pogađaju velike štete koje im nanose divlje svinje.

„Po cijele noći moramo čuvati vinograde ili ih ograditi, što puno košta i sami ne možemo. Zato smo i zatražili pomoć Županije, naših gradova i resornog Ministarstva kako bi se čim prije poduzele konkretne mjere“, izjavio je Palinkaš.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari