GODIŠNJE IZVJEŠĆE

StartupBlink: Rijeka je drugi najbolji grad u Hrvatskoj za razvoj startupova!

Rijeka je drugi najbolji grad u Hrvatskoj za razvoj startupova, ocijenila je vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava StartupBlink u svom godišnjem izvješću.

Platforma StartupBllink poredak za 2022. godinu objavila je u svom godišnjem izvješću ‘The Global Startup Ecosystem Index Report 2022’, kojem je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta.

Rijeka se, prema analizi startup ekosustava, odnosno okruženja koje podupire rast i razvoj startupova, smjestila odmah iza Zagreba. Rijeka je na toj globalnoj ljestvici napredovala u odnosu na 2021. za još jedno mjesto na nacionalnoj razini te još 10 mjesta na regionalnoj razini, što je smješta na 32. mjesto u istočnoj Europi.

Uspjehu Rijeke doprinose startupovi sa sjedištem u Rijeci, a ove ih je godine na platformi registrirano ukupno 31, među kojima su i bivši korisnici Startup inkubatora Grada Rijeke te uspješna poduzeća mentora koji sudjeluju u radu inkubatora.

Pored startupova, kvalitetu riječkog startup ekosustava određuju i dva coworking prostora na raspolaganju poduzetnicima – RiHub i coworking prostor u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin, te pet organizacija koje pružaju podršku i razvojni okvir poduzetništvu u Rijeci. Među njima se nalaze četiri organizacije Grada Rijeke – Startup inkubator, RRA Porin s Proizvodnim parkom Torpedo i Centar kompetencija za pametne gradove Smart Ri te jedna organizacija Sveučilišta u Rijeci – Znanstveno-tehnologijski park Step Ri.

Prema analizi StartupBlinka, Rijeka je idealno mjesto za osnivanje i razvoj startupova iz područja energetike i okoliša, IT (software/data) te društvenih aktivnosti i slobodnog vremena.

Od 2019. do danas, riječki je startup ekosustav napredovao za ukupno 84. mjesta na globalnoj ljestvici i nalazi se na 450. mjestu.

Hrvatska se i ove godine na poretku StartupBlinka nalazi u prvih 50 zemalja, na 45. mjestu. U izvješću za 2022. hrvatska startup scena proglašena je jednom od najperspektivnijih u neposrednoj regiji s impresivnim rastom tehnoloških tvrtki i otvorenom prilikom da postane regionalni lider. Posebno se u tom kontekstu ističe prvi hrvatski jednorog – Infobip, koji ujedno i sudjeluje u radu Programskog vijeća Startup inkubatora Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari