INVESTICIJA OPĆINE ČAVLE

Video | ‘STAZICA PUHA PLATKA’ Otvorena novouređena šetnica i dječje igralište pored Malog doma na Platku

Poučna staza naziva “Stazica puha Platka” novootvorena je šetnica oko akumulacijskog jezera sve do Malog doma

“Stazica puha Platka” investicija je Općine Čavle, vrijedna 150 tisuća eura, od kojih je oko 60 tisuća eura sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. U realizaciji projekta pomogle su Primorsko-goranska županija i Javna ustanova Priroda.

Radi se o poučnoj stazi koja se proteže oko akumulacijskog jezera sve do Malog doma.

Šetnjom kroz predivnu bukovu šumu, posjetitelji mogu mnogo naučiti o flori i fauni te geološkoj raznolikosti Platka, a mogu se i rekreirati te zabaviti na brojnim spravama i velikom igralištu. Ukupna dužina šetnjice iznosi 870 metara.

Kako je rečeno na otvorenju, ovaj projekt ima za cilj educiranje i informiranje o šumi, održivom gospodarenju šumama, zaštiti šuma i okolišu te promociji korištenja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume i valorizacija prirodne ljepote krajobraza.

Na interpretacijskim pločama nalaze se tekstovi o fosilima i iščezlom svijetu ledenjaka, ploča s pojašnjenjem što je bilo prije akumulacijskog jezera, tekstovi o vodama i gljivama Platka, životinjskom i biljnom svijetu te ploče s tekstom zašto je šuma važna i zašto volimo Platak. U izradi tekstova sudjelovale su Javna ustanova Priroda i Primorsko-goranska županija.

Kao vodič na interpretacijskim pločama te na spravama za igru i rekreaciju koristi se lik puha Platka – maskote Platka, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari