„Štemalica“ o 70. obljetnici oslobođenja Rijeke na protuavionskoj bateriji na Drenovi

Idi na originalni članak
Štemalica na Drenovi

Povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke od fašističko-nacističke okupacije 29. travnja s početkom u 18 sati, sedamdeset godina od posljednjih bitaka za Rijeku, ispred ogranka Gradske knjižnice na Drenovi – na prostoru nekadašnje protuavionske baterije – održat će se prigodna „Štemalica“ GKR, s raspravom o slobodi u prvom planu.

Oglas

Što uopće znači sloboda, i što znači biti slobodan? Kako odgajamo slobodne pojedince i društva, je li sloboda riječ koja se previše zloupotrebljava, je li njeno značenje nepovratno relativno? Koja je uloga medija u izgradnji slobodnih građana, i zapravo, ključno pitanje – kako kao obični građani možemo biti slobodni i otvoreni ljudi, te što to zapravo znači?

Tema se može prići iz kuta filozofije, sociologije, politike, obrazovanja… pa će takvi biti i “službeni” gosti kao što su filozofi Elvio Baccarini, Nebojša Zelić i Ivan Cerovac, novinar i publicist Neven Šantić…, Moderator događanja bit će Pjer Orlić s Radija Korzo, u suradnji s kojim se Štemalica odvija.

No najvažniji sudionik razgovora, očekuje se, bit će građani, stanovnici Drenove i Rijeke.

Kako pojašnjavaju iz Gradske knjižnice Rijeka, Štemalica nije ex cathedra događanje na kojem se samo slušam druge, već prosutni građani iznosie svoje stavove, propitkuju ih u razgovoru s drugima.
„To je situacija na koju smo sve manje naviknuti – u stvarnosti više volimo razgovarati s istomišljenicima, a sva neslaganja, netrpeljivosti i slično neprimjereno izražavamo u online sferi, iza tipkovnica i ekrana…“ – zaključak je priređivača „Štemalice“.

Uz raspravu, bit će predstavljeni i prototipovi malih suvenirskih uradaka inspiranih Drenovom, a nastali u inkubatoru 3D printanja za djecu i mlade GKR koji i sam otvara neka pitanja slobode – stvaralaštva, proizvodnje, zaštite dizajna…

Drenova je naselje čiju su sadašnjost itekako odredile politika i ideološke podjele, iako tragovi danas polako nestaju. Do 1924. godine jedinstveno naselje Drenova je preko noći podijeljeno umjetnom granicom između Kraljevine Italije i Jugoslavije. Nastala su tako dva naselja, i to svako sa svojim crkvama, grobljima, školama, društvenima životom, ali i stanovnicima čija je prezimena različitima činio samo način pisanja na talijanskom ili hrvatskom jeziku. Fizički ostaci granice su vidljivi i danas, poput zgrade negdašnje granične postaje/carinarnice na cesti imzeđu Drenove i Lokve.. Sam prostor ispred knjižnice na kojem će se održati Štrmalica bio je pak mjesto protuavionske baterije te se iz njega sijala nesigurnost i smrt. Danas pak, u hladu stabala, možemo mirno razgovarati – iako nas muče neki novi izazovi.

Priređvači događaja s estoga nadaju da 29. travnja u 18 sati slijedi ugodna večer zrelog proljeća i konstruktivan razgovor. A pored toga, valja pokazati da i u betonskim naseljima na periferiji moraju živjeti kultura, obrazovanje, događanja… te da oni nisu ekskluziva središta grada.

Exit mobile version