U SKLOPU MENTALFESTA

Štićenici Doma za odrasle osobe Turnić pripremali jela prema receptima svoje ‘Kuharice za samostalan život’

U sklopu programa ovogodišnjeg Mentalfesta, u bistrou Veseljak na Krnjevu, održala se promocija “Kuharice za samostalan život“ Doma za odrasle osobe Turnić koja je nastala u sklopu trogodišnjeg europskog projekta “Prilika“.

“Kuharica za samostalan život“ nastajala je prateći kuharske radionice u kojima su korisnici Doma Turnić svladavali vještine pripremanja hrane i kreiranja zdravih i ekonomičnih jelovnika te se na taj način pripremali za samostalan život u stambenim zajednicama, izvan Doma. Riječ je o jednostavnim receptima namijenjenim ne samo korisnicima doma, već i svima koji se tek upuštaju u avanturu kuhanja.

Foto: Dom za odrasle osobe Turnić

Tijekom šest godina prikupljeno je 60-ak recepata, a knjiga će biti tiskana u tisuću primjeraka.

Cilj jučerašnje promocije bio je demonstrirati višegodišnji rad na oporavku korisnika. Svi gosti imali su priliku degustirati neka od jela iz “Kuharice” koja su pripremali korisnici Doma i njihovi terapeuti. Oni su također posluživali i prezentirali spremljena jela.

Foto: Dom za odrasle osobe Turnić

Promocija “Kuharice za samostalan život“ organizirana je u sklopu projekta Europskog socijalnog fonda “Prilika“ te projekta „Rijeka – Zdravi grad“. Kroz projekt “Prilika“ razvijene su nove usluge u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja, zaposleno je 26 osoba te su provedene edukacije osoblja.

Foto: Dom za odrasle osobe Turnić

Dom za odrasle osobe Turnić trenutno ima 13 stambenih zajednica u kojima žive 42 osobe s teškoćama mentalnog zdravlja svih dobnih skupina. Zajedničko je da imaju podršku asistenata u opsegu koji im je potreban, ali je cilj zapravo potaknuti njihovu što veću samostalnost.

Ovogodišnji Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest ove se godine održava od 1. do 10. listopada, a raznovrstan program namijenjen je kako osobama s iskustvom i profesionalcima, tako i svim građanima.

Foto: Dom za odrasle osobe Turnić

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views