Stigao novi toplinski val: U Rijeci velika opasnost od toplinskog vala početkom tjedna!

Foto: Ilustracija

Najgore će ipak biti u ponedjeljak kada je za područje Rijeke na snazi vrlo velika opasnost od toplinskog vala

Prema najavama DHMZ-a. pred nama je novi toplinski val koji će dio zemlje zahvatiti već danas, a vrhunac toplinskog vala bit će u ponedjeljak kada bi mogli pasti rekordi. Temperatura zraka u mnogim mjestima mogla bi biti i viša od 35 °C, u unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno i oko 40 °C.

Ovaj novi toplinski val osjetit žemo već danas. Kako javlja DHMZ, bit će vruće i vrlo vruće.

Puhat će slab vjetar u unutrašnjosti, a na Jadranu u noći i ujutro burin, potom slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 16 do 20, na Jadranu od 22 do 26, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 37°C.

Pakleni ponedjeljak

Najtoplije će ipak biti u ponedjeljak kada se očekuje vrhunac toplinskog vala.

Već u utorak se pak očekuje nestabilnije vrijeme uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine.

Prema karti upozorenja za toplinske valove DHMZ-a, u Rijeci, Splitu i Dubrovniku umjerena opasnost od toplinskog vala postoji već danas.

Sutra se opasnost širi i na Knin i Zagreb, dok u ostalom gradovima postaje velika.

U nedjelju je opasnost od toplinskih valova na snazi u cijeloj zemlji, umjerena za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića, ali zato velika za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Ipak, najgore će biti u ponedjeljak kada je za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika na snazi vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Za Knin ta razina ostaje na snazi čak i utorak, dok će u drugim područjima postupno postati hladnije.

“U nedjelju i u utorak na kopnu malo manje vruće, a sredinom sljedećega tjedna temperatura će u većini unutrašnjosti vjerojatno biti niža od 30 °C. Stoga će vrhunac ovog toplinskog vala biti u ponedjeljak, kada će nerijetko najviša temperatura biti oko ili viša od 35 °C. Pritom do utorka sunčano, čak i vedro, a tijekom utorka sve nestabilnije te u drugome dijelu dana i osobito u noći na srijedu treba računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu.

Na Jadranu opasnost od toplinskog vala još veća nego na kopnu. Dnevnu vrućinu ponegdje može ublažavati vjetar, većinom jugozapadni i zapadni, a nedjelju na sjevernom dijelu mjestimice i bura, koje će biti i u utorak, kada će vrućina i na moru popuštati, barem na sjevernom dijelu, gdje će se povećati vjerojatnost neverina”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari