REAGIRANJE

Štimac: “Obersnel manipulira podacima a po tome je poznat i izvan Rijeke”

Foto: RiPortal - M.L.

Kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac reagirao je danas, kako ističe, na neistine iznesene u osobnom blogu Vojka Obersnela

Podsjetimo, aktualni gradonačelnik Rijeke u svome blogu je iznio mišljenje o sudionicima HTV-ove emisije Otvoreno emitirane u četvrtak 1. travnja, a pri tome je govorio i o financijskom stanju riječkog KBC-a dok je njime ravnao Davor Štimac.

Kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac reagirao je na Obersnelove tvrdnje priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Obersnel manipulira podacima

Povišene tonove i emocije očekujemo u predizborno vrijeme, jer se svi kandidati, koji vole svoj grad, srčano zalažu za ideje, suprotstavljaju mišljenja i glasno ukazuju na smjer u kojem žele voditi najdražu Rijeku.

Ono što ne očekujemo i želimo da zauvijek ode iz političkog života našeg grada su vrijeđanja na osobnoj razini, skribomanija, manipulacije i lažno prikazivanje podataka, po čemu je gradonačelnik poznat i van granica Rijeke.

Kako i dalje ne miruje, razvidno je da gospodin Obersnel smatra da kandidat SDP-a nije dorastao zadatku, pa u predizbornoj utakmici sudjeluje više nego što bi se očekivalo od bivšeg gradonačelnika.

U svojem posljednjem istupu na osobnom blogu (medijima je već dosadio), optužio me je da iznosim lažne podatke i da je poslovanje KBC Rijeka u mojem mandatu bilo negativno, a poslovanje u gubicima. Kako ne mogu vjerovati da nakon dvadeset godina upravljanja gradom ne zna čitati financijska izvješća, ostaje samo mogućnost da je još jednom odlučio manipulirati financijskim podacima KBC Rijeka, kao što već godinama čini s gradskim financijama i društvima u vlasništvu Grada Rijeke.

Poslovanje KBC Rijeka preuzeo sam u siječnju 2015. godine s akumuliranim gubitkom od 155,9 miljuna kuna i dospjelim obvezama u iznosu od 158,9 miljuna kuna, koje sam do kraja 2019. smanjio za gotovo dvije trećine na 67,8 miljuna.

Od prvog dana pa sve do kraja mandata, operativno poslovanje KBC Rijeka bilo je pozitivno, financijsko poslovanje i likvidnost stabilni, a riječka bolnica primjer zdravstvene ustanove koja obveze dobavljačima i veledrogerijama podmiruje u najkraćim rokovima u RH.

Rezultat toga je da bolnica u svih pet i pol godina mandata nije imala problema s opskrbom lijekovima i medicinskim materijalom, a u medijima i na stručnim skupovima uvijek smo isticani kao pozitivan primjer (link). Potvrda svih ovih navoda nalazi se u javno objavljenim podacima, koje spominje i gospodin Obersnel, a sažeti podaci o operativnim prihodima i rashodima, za cijelo vrijeme trajanja mojeg mandata, prikazani su u grafikonu.

Nakon financijske stabilizacije poslovanja, otvorili smo prostor za novi investicijski ciklus, pokrenuli kapitalne invisticije i sveobuhvatnu obnovu bolnice u kojoj smo opremili 12 dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, otvorili 2 nove angio sale, nabavili najsuvremeniju dijagnostičku opremu (između ostalog 2CT-a i MR), sagradili najsuvremeniji objedinjeni hitni bolnički prijam, obnovili bolničku kuhinju, dizala, rekonstruirali prostorno i medicinski opremili gotovo sve klinike, informatizirali sustav, uredili okoliš… i na kraju pokrenuli dugo sanjani san svih građana, izgradnju nove bolnice na Sušaku.

Ukratko, KBC je u pet godina mojeg mandata, bez otpuštanja, smanjio dospjele obveze za gotovo 100 milijuna kuna, povećao investicije u opremu, objekte i znanje, podignuo značajno kvalitetu i broj usluga i skratio liste čekanja.

Svi podaci o poslovanju u mojem mandatu dostupni su na stranicama KBC Rijeka pa pozivam građane i novinare da ih dobro prouče, a ja ostajem otvoren odgovoriti na svako pitanje i spreman sam pojasniti svaku brojku iz financijskih izvješća.

Istovremeno najavljujem da ćemo se u narednim danima pozabaviti financijama Grada Rijeke i tvrtkama u njegovom vlasništvu, pa ćemo Riječankama i Riječanima prezentirati kreativno računovodstvo kojim gospodin Obersnel prikriva stvarno stanje gradskih financija.

Nismo svi isti, koliko god se gospodin Obersnel trudio to „dokazati“.”, stoji u priopćenju Davora Štimca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari