STIŽU VEĆE PLAĆE I PET NOVIH VOZILA: Riječki vatrogasci junačkim djelima na požarištima u Dalmaciji osvojili srca građana

Grad Rijeka će uskoro nabaviti pet novih vozila za gradske i šumske intervencije a traže se mogućnosti u proračunu kako bi se vatrogascima povećale plaće

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke su tijekom srpnja i kolovoza svojim znanjem, vještinama i opremom pridonijeli uspješnom gašenju požara u Dalmaciji i na Velebitu. Danas se s njima susreo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Tijekom srpnja i kolovoza vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Rijeke bili su angažirani na gašenjima požara u Makarskoj, Splitu, Kninu – Kistanju, Drnišu i Benkovcu te u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Riječki vatrogasci su se iz Dalmacije povukli 23. kolovoza, a već idućeg dana bili su angažirani na gašenju požara u NP Sjeverni Velebit, odakle su se vratili 30. kolovoza. U gašenju tih požara bilo je, zajedno s vatrogascima iz Opatije i Krka, u nekoliko navrata angažirano po 12 vatrogasaca iz riječke JVP, što znači da su se na požarištima u Dalmaciji i na Velebitu izmijenili gotovo svi riječki gasitelji.

Olakšali posao gašenja u Dalmaciji i na Velebitu

Kako je kazao zapovjednik JVP-a Hinko Mance, riječki su vatrogasci svojim znanjem i umješnošću u gašenju šumskih požara itekako olakšali posao gašenja u Dalmaciji i na Velebitu, te pomoću stožernog zapovjedno-komunikacijskog vozila pomogli uspostavljanju bolje komunikacije na velikom opožarenom području na Velebitu.

Sami vatrogasci svjedočili su o vrlo napornim intervencijama – s kolegama iz cijele Hrvatske od požara su obranili Split, ali i malo selo Medići, gasili požare na kninskom području neposredno prije središnje državne proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te sudjelovali u gašenju na minski opasnom području. Iako se radi o profesionalcima, kojima je u opisu radnog mjesta spašavanje ljudskih života i imovine, posebno ih je ganuo jedan prvašić koji je pratio svaki njihov pokret i kojem su po povratku u Rijeku poslali bicikl kupljen vlastitim novcima.

Obersnel: Riječki vatrogasci najefikasniji i najbolje opremljeni

Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se riječkim vatrogascima u prvom redu na intervencijama na našem području te u Dalmaciji i na Velebitu te prenio svoje dojmove iz Dalmacije, gdje je proveo dio svog odmora.

„Svi s kojima sam razgovarao, bili oni profesionalni vatrogasci ili obični građani, istaknuli su kako su riječki vatrogasci najefikasniji i najbolje opremljeni – bio sam iznimno ponosan i kao Riječanin i kao gradonačelnik. Veliko hvala što svojim radom pružate sigurnost građanima Rijeke i okolice, ali i svugdje u Hrvatskoj gdje je to potrebno,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Od početka godine obavili su 950 intervencija

Riječki vatrogasci od početka godine obavili su 950 intervencija, od čega se više od 500 odnosi na požare, dok su ostalo bile tehničke intervencije. Iako je zabilježeno 180 požara na otvorenom prostoru, odnosno požara raslinja, trave i šume, niti jedan nije prerastao u veliki požar koji bi izazvao pažnju šire javnosti.

Tome pridonose i mnogobrojne preventivne aktivnosti, posebice organizacija motrilačke službe u suradnji s Krilima Kvarnera te čišćenje protupožarnih puteva, ali i sve bolja suradnja s Hrvatskim željeznicama. Tako ove godine nije zabilježen niti jedan požar uz željezničku prugu, dok su prošlih godina ti požari predstavljali čak četvrtinu svih vatrogasnih intervencija.

Kako bi Javna vatrogasna postaja grada Rijeke bila što uspješnija u svom radu, Grad Rijeka će uskoro nabaviti pet novih vozila za gradske i šumske intervencije.

Gradonačelnik je ujedno najavio kako se traže mogućnosti u proračunu da se u 2018. godini povećaju plaće za oko 140 riječkih profesionalnih vatrogasaca. Uz gradonačelnika susretu je prisustvovao i pročelnik Odjela za samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views