'BITLUCKY'

Što se događa s riječkom firmom za kriptovalute? Sve se više priča o golemoj prevari

Foto: Unsplash/A.R.

Hrvatska Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) oglasila se priopćenjem o medijskim napisima o najvećoj kripto prevari u Hrvatskoj koju je navodno izvela riječka firma BitLucky.

Ukratko, kažu da dosad nisu uspjeli potvrditi ništa od onoga o čemu su mediji dosad pisali te da je sve predmet spekulacija. Izrazili su žaljenje zbog svakog slučaja povezanog s kriptovalutama u kojem je netko oštećen te savjetovali takvima da se obrate institucijama u što bržem razrješavanju ovog slučaja.

Iz UBIK-a još kažu da BitLucky nije član Udruge te da u ovom trenutku ne znaju ništa osim špekulacija iz medija. Dodaju i da šef ove tvrtke, unatoč nekim navodima u medijima, nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice i nije dobivao prostor na okruglim stolovima i konferencijama u organizaciji UBIK-a ili drugdje u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Pozvali su investitore na maksimalan oprez pri ulaganju u visokorizične proizvode kao što su kriptovalute te upozorili na opasnost od slanja svojih sredstava nepoznatim ljudima na upravljanje, a oštećene pozvali da se obrate institucijama.

Špekulira se o šteti od 70 milijuna eura, bijegu vlasnika i suvlasnika firme. Ništa nije potvrđeno

Riječ je o riječkoj firmi za trgovanje kriptovalutama BitLucky čiji je šef Luka Burazer koja je navodno oštetila tisuću investitora diljem Hrvatske. Spominje se iznos od oko 70 milijuna eura štete i to da je Burazer zajedno sa suosnivačem svoje firme pobjegao, no ništa takvo zasad nije potvrđeno već je samo predmet špekulacije u hrvatskoj kriptozajednici.

Neki klijenti riječke firme navodno su već o svemu obavijestili policiju i svoje odvjetnike, ali nitko od njih ne želi izaći u javnost i reći kako i zašto su investirali baš u tu firmu.

Posao je funkcionirao tako da su klijenti Burazeru uplatili novac, a on njima obećao veliku zaradu na trgovini kriptovalutama. Dakle, on je trgovao njihovim novcem uz obećanje da će im zaraditi profit.

Navodno je Luka Burazer jučer svojim klijentima poslao mejl o nastaloj situaciji.

Navodni mejl klijentima s priznanjem, oglasila se riječka policija

“Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija”, stoji u navodnom mejlu čija autentičnost također dosad nije potvrđena.

Burazer se, očekivano, ne javlja na telefon, a ista je situacija sa suosnivačem BitLuckyja, Eugenom Travaljom. Riječka policija potvrdila je da ima saznanja o navedenom te da im se javio određen broj građana obratio za pomoć. Kažu da rade na tome, ali ne iznose previše detalja zbog tajnosti istrage.

Vijest o svemu ovome prvo je objavio portal Kriptovijesti.net. Pisali su da je BitLucky trgovao sa samo 20 posto uloženog novca klijenata dok je ostatak držao u digitalnim novčanicima te se tako osiguravao od gubitka.

Naveli su da je BitLucky ugasio službeni Discord kanal što je pokrenulo sumnje velikog broja investitora.

Poduzetnik Hrvoje Prpić: Ode Luka Burazer, ipak je bila ponzi shema

O ovome slučaju oglasio se i hrvatski poduzetnik i kriptoentuzijast Hrvoje Prpić. Nazvao je koncept riječke firme prevarom, odnosno Ponzijevom shemom.

“Ode Luka Burazer, ipak je bila ponzi shema. Na moje pitanje kako mogu znati da nije ponzi shema, prije četiri godine je odgovorio ovako: Odlično. Dobro pitanje, zanimljivo. Ipak, piramidna shema ili ponzi dešava se u slučaju kad se radi isključivo MLM pa je onda to dugoročno neodrživo.

Što se tiče rezultata, šaljemo mjesečna izvješća putem e-maila gdje svako može vidjeti svoju situaciju. Situacija u kunskoj protuvrijednosti bila je loša te su ljudi nakon godinu dana ugovora uglavnom na uloženoj protuvrijednosti ili par posto u plusu, ali zato imaju 300-400% više Ethera ili Bitcoina što je i primarni cilj i njihov i naš.

Znači, portfelj koji vodimo baziran je da množi i povećava crypto, kune uvjereni smo, kasnije nakon godinu, dvije, tri. Uvjeren sam kako je svaka investicija u kripto dobra ukoliko je to novac koji nije potreban, a trejdanjem se može dosta povećati portfelj. Osobno ne mislim niti nestati niti pobjeći već je interes zaraditi prvenstveno za sebe i za klijenta kako bi nas nakon nekog određenog vremena preporučili.

Nisam od onih koji će punit nekome glavu kako ovo radim za čovjeka i nečiju financijsku slobodu jer bi tad ispao licemjer i isto tako nikome ne obećajem niti garantiram ništa. Znam koji su rezultati dosad ostvareni, znam kome smo spasili protuvrijednost u kunama, kome smo zaradili i znam da idemo u dobrom smjeru”, napisao je Hrvoje Prpić na svom Facebook profilu, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari