ZDRAVLJE U FOKUSU

Dan preventive na Korzu: Zajednički ga obilježile županijske javnozdravstvene ustanove

Danas je na Korzu u suorganizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održano zajedničko obilježavanje Dana preventive

Dani preventive obilježeni su zajedničkom javnozdravstvenom akcijom vodećih zdravstvenih ustanova u županiji. Istoimenom izložbom na postamentima su predstavljeni povijest i značaj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, KBC-a Rijeka, Thalassotherapije Crikvenica, Thalassotherapije Opatija, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Psihijatrijske bolnice Lopača, Lječilišta Lošinj i Specijalne bolnice „Insula“ Rab.

U sklopu javnozdravstvene akcije građani su danas mogli dinamometrom izmjeriti jačinu stiska šake, dobiti savjetovanje i prehrambene smjernice za djecu oboljele od celijakije i šećerne bolesti, izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, dobiti različita specijalistička savjetovanja, ali i prošetati uz pratnju fizioterapeuta u sklopu „Thalasso Cardio Walk“-a.

Pored javnozdravstvenih ustanova, u javnozdravstvenoj akciji sudjelovali su i Liga protiv raka PGŽ, Savez invalidskih ILCO društava Hrvatske, Udruga „Srce za nju“, Udruga žena operiranih dojki „Nada“ i Gradsko društvo Crveni Križ Rijeka.

U sklopu akcije obilježen je i Dan plavog Irisa te je održana i demonstracija pravilnog postupka reanimacije na modelu, ali i demonstracija samopregleda grudi na ženskom torzu.

Dani preventive nastavljaju se na Svjetski dan zdravlja čija je ovogodišnja tema 75 godina unapređenja javnog zdravstva pod motom „Zdravlje za sve“ s naglaskom na suradnju i usmjeravanje pažnje na uspjehe javnog zdravstva koji su poboljšali kvalitetu života tijekom posljednjih sedam desetljeća.

„Zdravlje je glavni resurs i cilj ove javnozdravstvene akcije je upravo stavljanje zdravlja u fokus. Slogan „Zdravlje za sve“ šalje važnu poruku da se unutar svih dobnih skupina preventivnim javnozdravstvenim djelovanjima poveća kvaliteta života“ – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Silvia Hunjadi Korošec.

Upravo je sustavno ulaganje Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u javno zdravstvo omogućilo da se ravnatelji i predstavnici javnozdravstvenih ustanova zajednički predstave građanima.

Primorsko-goranska županija, koja ove godine obilježava 30 godina, od početka se razvijala zajedno s razvojem unapređenja zdravlja svojih građana te je u mnogočemu postignut nadstandard u odnosu na prosjek Republike Hrvatske. Mnogobrojni javnozdravstveni programi koji su kasnije podignuti na nacionalnu razinu potekli su upravo iz naše županije pa Primorsko-goranska županija s pravom pripada „Zdravim županijima“, u čijem radu je vrlo često predvodnica u idejama, inicijativama i programima.

Grad Rijeka dio je mreže zdravih gradova, projekta kojeg je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija, čime je dokazala da je zdravlje u našem gradu visoko na ljestvici prioriteta. Zdravi gradovi su oni koji su predani zdravlju te koji su spremni kontinuirano unapređivati i iznalaziti nove puteve za zdravlje građana uključivanjem zajednice, struke i infrastrukture, kako bi se u kolektivu podigla kvaliteta života svih stanovnika.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing. zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci na sustavnoj podršci u organizaciji različitih javnozdravstvenih akcija i programa te istaknuo da „ NZZJZ PGŽ kontinuirano ulaže napore u podizanju kvalitete i opsega javnozdravstvenih programa za sve građane naše županije, a to ćemo nastaviti činiti i u budućnosti.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari