PITANJE NA AKTUALNOM SATU GV-A

Što se može poduzeti da se izbjegnu požari na na reciklažnom dvorištu Pehlin? Filipović: Postavljene su kamere i dodatni aparati za gašenje

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na Aktualnom satu 30. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, održane 28. rujna, vijećnicu Tajana Masovčić (IDS) je zanimalo, u odnosu na nedavni požar na reciklažnom dvorištu Pehlin, što Grad može poduzeti kako bi se taj problem sveo na minimum, u smislu postavljanja hidranata, dodatnih kamera i termalnih kamera.

Oglas

Istaknula je kako Rijeka nije izolirani slučaj, kako je tijekom ovog ljeta gorjelo i na Visu, CVresu i u Zagrebu te kako je očigledno riječ o problemu na nacionalnoj razini.

Gradonačelnik Marko Filipović odgovorio je kako problematika reciklažnog dvorišta na Pehlinu datira iz 2007. godine kada je zbog specifičnosti lokacije i nakupljanja glomaznog otpada, KD Čistoća u najam uzelo površinu od 11.500 kvadratnih metara. Taj je prostor uređen i ograđen sukladno tadašnjom zakonskoj regulativi što su potvrdili i svi inspekcijski nalazi koji su se provodili u prijašnjim godinama. 9. listopada 2020. godine ishođena je suglasnost Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ tako da je netočno da to dvorište nema dozvole.

Na istom je mjestu izbio požar i prije nešto malo više od godine dana te su tada obavljeni izvidi svih potrebnih tijela i kao i KD Čistoće koje je poduzela neke konkretne korake vezano uz odlaganje otpada, a kamere koje su tamo postavljene trebale bi dati odgovor na pitanje kako je do požara došlo.

Temeljem sugestije Javne vatrogasne postrojbe Rijeka postavljeni su dodatni aparati za gašenje požara, tamo je stalno i cisterna sa vodom.

Što se tiče hidrantske mreže, gradonačelnik je odgovorio kako ona na tom djelu nije uvedena jer je to značajan financijski zahvat, te kako bi sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji takve dozvole bile teško izvedive. Ovom prilikom je još jednom zahvalio vatrogascima i djelatnicima Čistoće koji su požar ugasili u jednom danu.

Exit mobile version