JEDINSTVENA PRILIKA

Galerija | Što se to događa s draguljem Gorskog kotara? ‘Ovo se može vidjeti jednom u dvadeset godina’

U tijeku je pražnjenje Lokvarskog jezera zbog remonta i poslova održavanja tog akumulacijskog jezera, koje se obavlja svakih 20 godina

Na obalama je uočljiva velika razlika između trenutnog i uobičajenog vodostaja jezera.

No pražnjenje ovog jezera pruža i jedinstvenu priliku – šetnju dnom isušenog jezera.

“Razgledajte nekadašnje Lokvarsko polje, kao i ostatke naselja Srednji Jarak s ostacima kuća, pilana i gostionica koje su davno tu postojale. Definitivno treba iskoristiti činjenicu da narednih dvadesetak godina neće biti novog pražnjenja jezera te da će se oni koji sada iskoriste priliku prošetati područjem, koje se inače nalazi desetke metara ispod površine, moći hvaliti mlađim generacijama da su šetali dnom Lokvarskog jezera”, poručuju iz Turističke zajednice Gorskog kotara.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka Lokvarka zaustavljena je u radnim akcijama koje su trajale neprestano od 1952. do 1955.. Negdašnju zelenu dolinu s naseljem i 3 pilane, te nekoliko kilometara popularne goranske ceste Lujzijane, prekrilo je zeleno-plavo umjetno jezero duboko 40 metara.

U dokumentima iz tog vremena stoji da je bilo “više stotina radnih brigada u kojima je bilo 27 tisuća brigadira i brigadirki”, dobrovoljaca. U izgradnji su sudjelovali i njemački te domaći ratni zarobljenici.

“Bilo je jako, jako naporno, radilo se i danju i noću… Karijola, kramp i lopata, to je bila sva mehanizacija. Ali… bilo je i lijepih trenutaka. Drugarice brigadirke radile su i živjele zajedno s drugovima brigadirima pa je bilo i romansa, a neki su udarnici završili i pred matičarem, a neki, možda, kasnije tajno i pred oltarom. Bilo kako bilo, izgradnja takve brane, kakva je do tada u cijelom svijetu postojala samo na dalekim Filipinima, bila je pravi pothvat. Tada je nekoliko omladinki i omladinaca izgubilo život, više ih je ozlijeđeno, a neki su postali trajni invalidi”, prisjetio se jedan od udarnika.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U zapisima diplomiranog građevinskog inženjera Stanka Manestra stoji: “Radne obveze, koje su preuzimale omladinske radne brigade, bile su svetinja. Tako je, primjerice, za nabijanje gline u klinu brane Lokvarka postavljen vrlo kratak rok zbog opasnosti nadolaska velikih voda. Omladinci su radili u tri smjene. Rok za dovršenje bio je u 6 sati ujutro, jednoga dana. Navečer sam obišao radove i zaželio omladincima puno uspjeha. Oko 0,30 sati ujutro probudilo me lupanje na vratima barake. Otvorim prozor pred kojim je stajao zapovjednik brigade u pratnji nekoliko omladinaca. Slijedio je raport: “Druže inženjeru. Obavještavam vas da je naša brigada izvršila zadatak na nabijanju gline u klinu brane pet i pol sati prije roka!”, opisao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari