RADI 12 GODINA

Video | Slučaj ‘zlovoljnog’ suca s Krka ispituje Vrhovni sud. On poručuje: ‘Rješavam više spisa od norme…’

Krčki sudac radi punih 12 godina, protiv njega nikada nije vođen stegovni postupak, a pred kameru ne želi. U pisanom odgovoru kaže rješava više spisa od norme.

U hrvatskom pravosuđu sve je moguće! Pa i to da je na ovom sudu krčki sudac odgodio raspravu iz travnja za studeni jer je nezadovoljan plaćom!

Krčki sudac odgodio je ročišta za sedam predmeta na dugih sedam mjeseci jer je zlovoljan i zabrinut za egzistenciju pa ne može donositi odluke. Šokirao je stranke, odvjetnike, javnost i sustav u kojemu radi. Tim više što je Udruga sudaca na svom zboru prije manje od dva tjedna donijela zaključke o traženju boljih materijalnih prava.

“Ovo sasvim sigurno nije dobar trenutak za takve nekakve dodatne samostalne akcije u situaciji kad trenutno se vode razgovori o tome da se taj status ipak poboljša”, kaže Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Krčki sudac radi punih 12 godina, protiv njega nikada nije vođen stegovni postupak, a pred kameru ne želi. U pisanom odgovoru kaže rješava više spisa od norme.

“No, i unatoč tome, u mojem zaduženju je i dalje velik broj spisa u kojima stranke, objektivno, imaju prigovore zbog sporog suđenja, što ukazuje na duboki sistemski poremećaj, a zbog čega mi hrvatski suci ne možemo suditi brzo. To stvara osjećaj frustracije i zlovolje”, poručio je sudac Anton Hlača za RTL Danas.

Svatko ima pravo biti nezadovoljan svojom plaćom, ali mnogi se pitaju je li sudac na trenutak promislio kako će ovo utjecati na ionako klimavo povjerenje građana u pravosudni sustav.

Razgovarali smo s jednom krčkom odvjetnicom koja iz razumljivih razloga pred kameru ne želi stati, ali kaže isti joj je sudac nakon ročišta održanog 2020., sljedeće zakazao za 2024.

Iskusni odvjetnik, bivši sudac, kaže da odgoda ročišta nije zlovolja nego samovolja.

“Nikad to nisam niti doživio niti učestvovao u takvoj raspravi da bi se zbog takve jedne bizarne situacije odnosno bizarnoga, subjektivnoga razloga suca, odgađala rasprava. Dovoljno je da predsjednik suda intervenira u tom pravcu, a da bih potezao pitanje stegovne odgovornosti mislim da bi to bilo ishitreno ovaj čas”, govori Branko Šerić, odvjetnik.

Kad se digla bura, krčki sudac se ispričao i ročišta sazvao za svibanj. Ipak, u ponedjeljak će u Rijeci biti donesena odluka o daljnjim mjerama protiv suca, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari