U SINDIKATU NEZADOVOLJSTVO

Video | Što se to događa u riječkim gradskim vrtićima? Sindikat: ‘Nema tko raditi!’, Grad Rijeka: ‘To nije točno!’

Iz sindikata poručuju kako u vrtićima nema tko raditi, iz Grada Rijeke opovrgavaju. Više u video prilogu!

U vrtićima Grada Rijeke nema tko raditi. Nema dovoljno odgojitelja pa se odgojno-obrazovni rad ne provodi jer ga nema tko provoditi, poručili su iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Iz Grada Rijeke, koja je osnivač vrtića, ne slažu se s izjavama sindikata.

“Ovo se nije dogodilo u zadnjih 20 godina da mi 1.9., kada krene pedagoška godina, da mi nemamo pokrivene skupine. Mi imamo situaciju upravo u ovom vrtiću gdje radi 10 odgajatelja gdje nije bilo 4 odgajatelja a sve je bilo najavljeno 1.06. Da oni koji organiziraju rad govore – snađite se, pokrivajte se, dijelite djecu.”, kaže Ingrid Čavić, dopredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske za Kanal Ri.

Iz Grada Rijeke, koja je osnivač tri ustanove predškolskog odgoja, ne slažu se sa izjavama sindikata.

“Kadrovi, kada govorimo o Dječjem vrtiću Rijeka, ja ne bi rekla da to stoji. Radi se o jednom vrtiću konkretno gdje su dvije kolegice bolesne od koronavirusa, jedna kolegica koja je na razmjeni u Erazmusu. Vrtić ima dovoljno zaposlenih, ravnatelji – ako netko ode na bolovanje – rješavaju ta pitanja.”, kaže Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke.

Iz sindikata smatraju kako je potrebno hitno povećati plaće odgojiteljima.

“Nama po kolektivnom ugovoru plaća je niža nego zakonski – i onda mi sa ostalim dodacima dolazimo do zakonskog minimuma. Odgajatelj s radnim stažom od 20, 25 godina ima 5.800 do 6.000 kuna plaću.”, tvrdi sindikalistica Ingrid Čavić.

Uskoro počinje pregovaranje za sklapanje novog kolektivnog ugovora.

“Sindikate doživljavamo kao naše partnere i sve ćemo učiniti, kao i što smo u ovih proteklih godinu dana, da se materijalna prava zaposlenih u dječjim vrtićima Grada Rijeke poprave.”, tvrdi zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Deficit odgojitelja gorući je problem.

“Ne žele. Jednostavno, mlade cure dođu i kažu 5 i pol tisuća kuna, odnosno 3.900 kuna koliko je plaća pripravnika, to možemo zaraditi bilo gdje.”, kaže dopredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

“To je problem na razini Hrvatske, da je doista manjak odgajatelja i mi smo kao Grad izašli s mjerama da finaciramo ta deficitna zanimanja u području odgojiteljstva te imamo uspješnu suradnju s Sveučilištem.”, rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke.

U Dječjim vrtićima Grada Rijeke zaposleno je 260 zaposlenih odgojitelja, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari