EDUKACIJA

„Što treba znati o uvođenju eura“: U srijedu u Rijeci novo predavanje Sveučilišta za 3. dob

Photo: Igor Soban/PIXSELL

U sklopu programa Sveučilište za 3. dob, ove će se srijede, s početkom u 17 sati održati predavanje „Što treba znati o uvođenju eura“.

Predavanje koje će održati prof.dr.sc. Maja Vehovac, profesorica u mirovini, vanjska suradnica Sveučilišta u Rijeci ovoga će se puta održati hibridno, odnosno istovremeno online preko Zoom platforme te uživo u učionici 105 u zgradi Filozofskog fakulteta.

Zainteresirani za sudjelovanje online mogu se priključiti putem poveznice (Meeting ID: 881 0882 3756, Passcode: 234030).

Hrvatska je pristupanjem u članstvo Europske unije 2013. godine prihvatila uvođenje eura. Prema sadašnjem planu euro se uvodi u opticaj 1.01.2023. po fiksnom tečaju 7,5345 kuna za jedan euro. Građani često imaju dvojbe ili nesigurnosti oko nečega što je novo i što čini promjenu. Postoji i određeni mit koji prati ovu temu, a to je gubljenje dijela nacionalnog identiteta i monetarne suverenosti koji će zatim utjecati na smanjenje životnog standarda.

Cilj predavanja je potaknuti bolju informiranost i sigurnost o tome što promjene znače za građane. Kroz predavanje razgovarat će se o tome tko je zadužen za uvođenje eura, kako će izgledati novčanice i kovanice, što će biti s kunskom štednjom i kreditnim obavezama, kakve su koristi od uvođenja eura za građane, ali i kakve troškove mogu očekivati, hoće li zbog uvođenja eura rasti plaće i mirovine te kako će se to odraziti na kućni budžet, kakva su bila iskustva drugih zemalja, postoje li neke druge okolnosti za Hrvatsku koje druge zemlje nisu imale te zašto je psihološki efekt uvođenja nove valute bitan.

Prof. dr. sc. Maja Vehovec, doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci, a postdoktorsko usavršavanje provela je na sveučilištu Cornell u SAD-u. Nastavnu karijeru napravila je na Sveučilištu u Rijeci kao profesorica mikroekonomije, a znanstveno-istraživačko iskustvo nadogradila je u Ekonomskom institutu Zagreb od 2005. godine do umirovljenja 2019. godine gdje je učestvovala u nizu domaćih i inozemnih projekata od kojih su neki imali reformski karakter u novijoj povijesti ekonomske politike. Obnašala je najvišu znanstvenu dužnost u Hrvatskoj kao predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost. Njeni istraživački interesi su u područjima ekonomike rada, posebno teme produljenje radnog vijeka zatim financijska i mirovinska pismenost te financiranja zdravstvenog sustava. Evaluatorica je u ESFu, Hrvatske zaklade za znanosti (UKF), Slovenske zaklade za znanost (AARS) i Zaklade Marijan Handžeković. U razdoblju od 2014. do 2021. bila je nacionalna predstavnica Hrvatske u Obzoru 2020, „Europa u promjenljivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva“. Vanjska je suradnica Sveučilišta u Rijeci.

Sveučilište za 3. dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili višim stupnjem obrazovanja. Edukativni program u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, a uz potporu Grada Rijeke, nudi neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom.

Svi zainteresirani mogu pratiti novosti, preporuke i objave putem maila 3dob@uniri.hr, kao i na službenim mrežnim stranicama Sveučilišta za 3. dob.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari