PRIJEDLOG NOVIH MJERA

Stožer CZ PGŽ predlaže nove mjere! Veća okupljanja samo uz Covid potvrdu ili negativni test

Foto: Riportal - M.L.

„S ciljem zaštite zdravlja građana i turista, Stožer civilne zaštite PGŽ predložio je dvije nove mjere Nacionalnom stožeru CZ“, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Stožera Mladen Šćulac

Prijedlog je da se javna događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba, održavaju samo uz predočenje digitalne Covid potvrde ili pisane potvrde od ovlaštene zdravstvene ustanove o preboljenju bolesti, cijepljenju, negativnom antigenskom ili PCR testu te uz prethodnu suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite. „Kada je riječ o profesionalnim izvedbama i programima dozvoljeno je prisustvo isključivo osobama s digitalnim Covid potvrdama, potvrdama o cijepljenju, preboljenju ili negativnim antigenskim ili PCR testom“, naglasio je Šćulac. Ukoliko ih Nacionalni stožer potvrdi, ove mjere stupaju na snagu 12. srpnja i vrijede do 31. srpnja. Načelnik Šćulac je ujedno i apelirao na građane da se ovih mjera pridržavaju.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović poručio je da moramo spriječiti širenje virusa i održati ovu, za sada, još uvijek povoljnu epidemiološku situaciju kako bi naše područje bila sigurna destinacija za građane i turiste. „Danas imamo 15 novooboljelih osoba, situacija se lagano pogoršala, a veće brojeve nikako ne želimo. Broj hospitaliziranih je isti kao i jučer, dok su dvije osobe na respiratoru. Podsjetio je da se u Rijeci liječe i osobe iz susjednih županija jer je KBC Rijeka regionalni Covid centar. „Cilj nam je, po osnovnim principima prevencije, povećati broj antigenskih testova da svaku sumnju na bolest provjerimo što je moguće brže te i dalje pozivamo građane na cijepljenje jer je to jedino oružje koje imamo za suzbijanje ovog virusa. Prije nekoliko dana smo prešli 50% procijepljenosti odraslog stanovništva u PGŽ i po razini procijepljenosti na drugom smo mjestu, odmah iza Zagreba. Cijepili smo i dobar dio osoba koje u PGŽ rade ili imaju prijavljeno boravište. Taj broj ljudi nije ušao u statistiku, ali smo dužni brinuti i o njima, budući da s nama žive i rade“, naveo je Mićović.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je navela da će se putem Doma zdravlja sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite na području PGŽ opskrbiti sa značajnim brojem, 8000, brzih antigenskih testova tako da će liječnici moći brzo obaviti dijagnostiku u svim slučajevima gdje sumnjaju na zarazu i pozitivne odmah izolirati. „U tim slučajevima, brzog testiranja zbog određenih simptoma, testovi će za pacijente biti besplatni“, rekla je Malatestinić te dodala kako je dobra je vijest i da je Ministarstvo turizma osiguralo dodatnih 202.000 brzih antigenskih testova za našu županiju, koji će biti odmah distribuirani u ispostave po turističkim destinacijama, kako bi se olakšao povratak turista u svoje zemlje.

 Glavni epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je važnost široke primjene  antigenskih testova čiji su rezultati dostupni u kratkom roku, kao epidemiološka mjera brzog otkrivanja i izolacije slučajeva. Osim cijepljenja i testiranja, kao metoda za suzbijanje epidemije jesu upravo i ovi današnji prijedlozi Stožera o dozvoli većeg okupljanja samo osobama s Covid putovnicama ili negativnim testovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari