USPJEŠNA AKCIJA

Stožer detaljno opisao kako je neutralizirana mina iz riječke luke: Bila je teška tonu, podigli su je balonima

Idi na originalni članak
Screenshot - Pixsell

Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine

Oglas

Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno.

Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

“Photo: Nel Pavletic/PIXSELL”
“Photo: Nel Pavletic/PIXSELL”
“Photo: Nel Pavletic/PIXSELL”
“Photo: Nel Pavletic/PIXSELL”
“19.03.2023., Rijeka – Konferencija za medije nakon uspjesne neutralizacije mine zaostale iz Drugog svjetskog rata. Goran Gaspert, glavni policijski savjetnik i nacelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL”

Premještanje na pogodnu lokaciju za uništenje

Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovane su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Zahvale svima uključenima u akciju

Cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinirao je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP –a, Ministarstvom obrane RH –om, Ravnateljstvom civilne zaštite i mnogim drugim službama i institucijama:

Lučka uprava
Lučka kapetanija Rijeka,
Javna vatrogasna postrojba Rijeka,
Postrojba Civilne zaštite Rijeka
Grad Rijeka – Komunalno i Prometno redarstvo te Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti,
Gradske komunalne tvrtke: Rijeka Plus, KD Vodovod i kanalizacija, KD Autotrolej, Energo, Rijeka sport d.o.o.
Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka
Zavod za hitnu medicinu PGŽ
KBC Rijeka
HEP ODS – Elektroprimorje
Luka Rijeka d.d.
HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz
Arriva d.d. – Autobusni kolodvor Rijeka
TZ grada Rijeke

“Zahvaljujemo i drugih tvrtkama i institucijama koje su pomogle u provođenju ove zahtjevne akcije.”, priopćili su iz Stožera CZ grada Rijeke.

Građani koji su prethodnu noć i današnje prijepodne proveli u Dvorani mladosti, privremeni smještaj su napustili oko 12.30 sati te se vratili u svoje domove.

Sirene za prestanak opasnosti oglašena je u 13.44 sati nakon što je izvršena provjera na mjestu neutralizacije mine u Riječkom zaljevu.

Promet središtem Rijeke normaliziran je oko 15.00 sati

Stožer civilne zaštite zahvaljuje građanima na iznimno discipliniranom i odgovornom ponašanju i poštivanju svih mjera, uključivo i mjere evakuacije, što je omogućilo da se ova akcija provede na najsigurniji način za građane i imovinu i u što kraćem roku. Ovime su građani Grada Rijeke još jednom pokazali najvišu razinu sigurnosne kulture.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Također, Stožer zahvaljuje svim ministarstvima, institucijama i tvrtkama koje su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove akcije. Posebna zahvala upućuje se pripadnicima Jedinice specijalne interventne policije PU PGŽ i AT Lučko te djelatnicima Luke d.d. Rijeka – tvrtki Privez – odvoz koji su izravno sudjelovali u pripremi mine za tegljenje, tegljenju i samoj neutralizaciji mine.

“Posebnu zahvalnost upućujemo i predstavnicima medija na vrlo odgovornom i praćenju ove akcije.”, izvijestili su iz Stožera.

Exit mobile version