NOVI SUSTAV

Stožer donio novu odluku o izdavanju propusnica. Evo kakav je sad postupak

FOTO: Ilustracija

Prema navedenoj odluci Stožera civilne zaštite, ranije izdane propusnice građanima vrijedile su isključivo do nedjelje 5. travnja, a za napuštanje mjesta prebivališta odnosno stalnog boravka građani od ponedjeljka 6. travnja moraju imati novu propusnicu.

Novu propusnicu oni kojima je nužna mogu zatražiti putem sustava e-Propusnica. Te propusnice vrijede maksimalno 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se izdaju. Naime, po novom sustavu kojeg je kreirala Republika Hrvatska moraju se odbiti zahtjevi građana koji propusnice traže na rok dulji od 14 dana.

E-Propusnice sustav dostupan je na adresi https://epropusnice.gov.hr, a građanima omogućuje slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Prema podacima navedenim na službenoj web stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o svemu vezanom uz situaciju nastalu kao posljedicu epidemije zarazom koronavirusom, u sustavu e-Propusnice proces traženja/izdavanja e-propusnice je sljedeći:

  • upisivanje adrese https://epropusnice.gov.hr u internetski preglednik,
  • odabir liste vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu (token aplikacija, korisničko ime i lozinka, osobni certifikat i slično),
  • potvrda podataka,
  • ulaskom u korisničko sučelje, odabir jedne od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva,
  • ukoliko se želi predati zahtjev za izdavanjem propusnice, treba ispuniti tražene podatke te potvrditi zahtjev,
  • nakon odobrenja, e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a izdaju ih:

  • poslodavci – zaposlenicima,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine – pacijentima,
  • nadležni stožer civilne zaštite – građanima.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h) ili na telefon: 0800 8090 (pon-pet – 8 do 17 sati).

Ukoliko građani nemaju niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, vjerodajnica ePASS s kojom se mogu koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2 (uključivši i e-Propusnice), iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem udaljene procedure koja ne zahtijeva odlazak na šaltere Financijske agencije. Dokumentacija se možete predati putem On line servisa za predaju dokumentacije. Ujedno, putem navedenog servisa može se izvršiti i reizdavanje/ reaktivaciju ePass/mToken i deaktiviranje ePass/mToken vjerodajnica.

Prilikom udaljenog traženja vjerodajnice ePass ili mToken, potrebna je dostava sljedeće dokumentacije:

  • pristupnica  – popunjena, potpisana (potpisana u točki 3. i 4.), skenirana (preuzmite PDF obrazac) i
  • preslika identifikacijskog dokumenta.

U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama, zahtjev za izdavanjem propusnice može se poslati Stožeru civilne zaštite Grada Rijeke putem e-maila stozer.cz@rijeka.hr.

Potrebni podaci za izdavanje propusnice su:

  1. Ime i prezime
  2. OIB
  3. Adresa
  4. Mjesto u koje odlazite prilikom napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka
  5. Razlog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka
  6. Datum napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka
  7. Ime, prezime i OIB osobe zbog koje napuštate mjesto prebivališta i stalnog boravka.

Sve informacije o ovoj temi građani Rijeke mogu dobiti na broj telefona 051 209 478.

Podsjećamo, budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 (koronavirus), Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 23. ožujka 2020. godine odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj i to kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, a 1. travnja je donesena i dopuna te odluke koja se odnosi na opisani novi način izdavanja propusnica.

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH, napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz propusnice i to samo u iznimnim situacijama, a to su:

a) promet i kretanje nužno za opskrbu pojedinih  područja,

b) dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,

c) izvješćivanje javnosti,

d) stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,

e) vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,

f) putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

g) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju se poštivati sljedeće mjere:

  • socijalno distanciranje,
  • ne zadržavanje na javnim prostorima,
  • posjedovanje valjane propusnice.

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju:

  • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d tj. stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e tj. kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari