STROŽE MJERE

STOŽER PGŽ DONIO NOVE MJERE; Zatvaraju se teretane, kina, muzeji, izložbe; Zabranjena javna okupljanja za više od 15 ljudi….

Foto: Pixell

Stožer civilne zaštite PGŽ na današnjoj je sjednici donio nove, strože mjere, koje su upućene na odobrenje Nacionalnom stožeru CZ.

Konferenciju za medije je započeo šef Stožera PGŽ Mladen Šćulac koji je odmah i predstavio nove mjere, a to su sljedeće:

  • Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja za više od 15 ljudi
  • Zabrana održavanja privatnih okupljanja za više od 8 osoba iz dva kućanstva
  • Zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima osim za ekipna klupska natjecanja na nacionalnom nivou, obustava rada teretana, fitness cenatara i ostalih sportskih i rekreacijskih aktivnosti u zatvorenim prostorima
  • Obustava rada dječjih radionica i igranionica
  • Obustava održavanja profesionalno umjetničkih izvedbi i programa, muzeja, kina, izložbi…

Također, izdana je preporuka pojačanog nadzora uvedenih nužnih epidemioloških mjera koja se odnose na javna događanja i okupljanja, javni prijevoz, ugostiteljske objekte i privatna okupljanja.

Izdana je preporuka poslodavcima za rad u dvije smjene u odvojenim prostorima, a vjernicima je upućen apel da smanje odlazak u vjerske ustanove što je više moguće.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je izvijestio načelnik Stožera Mladen Šćulac mjere se odnose na zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, a na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva.

„Donijeli smo i odluku o zabrani svih treninga u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima.

Obustavlja se i rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru, kao i dječjih igraonica i radionica, kao i profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima“, rekao je Šćulac.

I dalje Stožer traži pojačani nadzor pridržavanja mjera, a posebno mjera ograničenja javnih događanja i okupljanja, javnog prijevoza te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

Sve ove mjere trebale bi stupiti na snagu 29. ožujka i trajati 14 dana.

Kako je rekao ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović, ove su mjere nužne s obzirom da smo i dalje u trendu povećanja broja novooboljelih od koronavirusa.

Photo: Goran Kovacic/Pixsell

Danas je evidentirana 371 osoba pozitivna na Covid 19 od ukupno 1099 testiranih, što je udio od 33,76 posto.

„Broj aktivnih slučajeva porastao je u Županiji na 2463 i evidentno smo u trećem valu epidemije, s kojim se suočavaju i ostale Županije, ali i sve zemlje okruženja. Očekivano je porastao i broj hospitaliziranih osoba, prema današnjim podacima iz KBC Rijeka na bolničkom liječenju su 93 osobe od kojih je 12 na respiratoru. Među hospitaliziranima ima i pacijenata iz nama susjednih županija, a dobra je vijest da i dalje imamo jako nizak udio hospitaliziranih, samo 3,8 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva. Dokaz je to dobre organiziranosti našeg zdravstvenog sustava i činjenice da velikim obuhvatom testiranja na vrijeme započinjemo s liječenjem oboljelih“, rekao je Mićović.

Članica Stožera i resorna pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić dodala je da se u PGŽ od početka epidemije testira dnevno 15 posto više osoba od prosjeka u RH i da imamo dvostruko nižu stopu preminulih.

“To govori o učinkovitosti našeg sustava, a pomalo su nam čudne brojke koje iskazuju neke druge županije koje imaju izuzetno visok udio hospitaliziranih u odnosu na objavljene podatke o novozaraženima i aktivnim slučajevima. U ovom Stožeru dominira zdravstvena struka i molimo sve one koji ovu tešku epidemiološku situaciju koriste za politiziranje i iznose stručno neutemeljene ocjene, da nas puste raditi jer mi o svim mjerama i načinu borbe s epidemijom sustavno promišljamo“, rekla je Malatestinić.

Na sjednici se razgovaralo i o mjerama za pripremu turističke sezone, a prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić-Živadinov, u ovom trenutku teško je prognozirati kakva će ona biti.

„Mi počinjemo s intenzivnim pripremama koje obuhvaćaju, između ostalog, edukaciju privatnih iznajmljivača, zatim utvrđivanje punktova za cijepljenje koje bi se osim u turističkim ambulantama i ordinacijama domova zdravlja trebalo organizirati i u hotelima, kampovima, zračnim lukama. Uskrs je pred nama, otvaranje je najavilo 70 hotela i 19 kampova, no sve će ipak ovisiti o dolascima gostiju. Kao što vidimo susjedne zemlje se dodatno zaključavaju, pa je svaka prognoza neizvjesna“, rekla je Živadinov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari