NOVE MJERE

STROGE MJERE U PGŽ! Zatvara se dio trgovina i terase ugostiteljskih objekata; kraće radno vrijeme trgovina!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Stožer civilne zaštite PGŽ danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio nove mjere koje će predložiti Nacionalnom Stožeru.

“Ovo su stroge mjere, jako slične onima od prošle godine, ali smatramo kao Stožer da je to jedini način da smanjimo širenje epidemije”, napomenuo je načelnik Stožera CZ PGŽ Mladen Šćulac. Suprotno ranijim najavama o sedmodnevnom trajanju mjera, one su danas predložene u trajanju od dva tjedna!

Načelnik Šćulac predstavio je nove, strože mjere koje su donesene za područje PGŽ, a koje će trajati od 12. do 26. travnja:

  • Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja
  • Obustava rada trgovina u kojima se prodaje odjeća i obuća; u drugim trgovinama ograničavanje radnog vremena od 6 do 19 sati
  • Maksimalan broj kupaca u trgovini je 10 kupaca na 100 m četvornih; u trgovinama s manje od 10 kvadratnih metara površine maksimalno smije biti jedan kupac
  • Obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću
  • Obustava ugostiteljskih usluga na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje
  • Zabrana posjeta korisnicima domova za starije i ostalih domova socijalne skrbi
  • Preporuka pojačanog nadzora od strane službenika Civilne zaštite, policijskih službenika i inspektora te civilne zaštite gradova i općina
  • Preporuka rada od kuće svim djelatnostima koje imaju te mogućnosti
  • Dostava hrane i pića dozvoljena uz pridržavanje mjera; Osobnim preuzimanjem bez ulaska u objekt ili dostavom vlastitim dostavnim vozilom
  • Škole prelaze na modul C, osim grada Rijeke gdje je za razrede od 1. do 4.  predviđen model A ili zavisno o ravnateljima škola mogu prijeći na model C; Osnovne škole i srednje kojima je osnivač PGŽ prelaze na model C od 1. do 8. razreda
  • Učenicima od 1. do 4. razreda osiguran boravak u školi (PGŽ, CRIKVENICA, OPATIJA)
  • Vrtići se neće zatvarati.
  • Mjere za školu se odnose na razdoblje od 12. do 16. 4.
  • Druge mjere odnose se na razdoblje od 12. do 26.4.

VIDEO DANA:

Pojašnjeno je da će ugostiteljski objekti moći hranu i piće izdavati na ulaznim vratima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera te putem dostave.

Ravnatelj Nastavnog zavoza za javno zdravstvo Vladimir Mićović obavijestio je javnost o stanju u županiji.

“Danas imamo 382 novozaražena i 3206 aktivnih slučajeva. Udio pozitivnih je 32% i to su konstantno visoke brojke zadnjih tjedana”, kazao je te dodao da je to bio okidač za stroge mjere.

Planira se nastaviti i s masovnim cijepljenjem građana.

“To se vidi i na dnevnom punktu, imali smo dvije akcije zadnja dva dana i nastavljamo i u subotu, a cijepi se i na poznatim punktovima Domova zdravlja. Samo prošli tjedan smo cijepili oko 7000 građana”, rekao je i dodao da s time mogu biti zadovoljni.

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević otkrio je da županija ima 152 pozitivna učenika i 28 pozitivnih studenata te devet pozitivnih nastavnika. U samoizolaciji su 633 učenika i 28 studenata te 28 nastavnika.

“Kada bi se krenulo u nastavu uživo imali bismo 27 razreda u samoizolaciji”, rekao je Rončević pa dodao da je situacija u Domovina za starije povoljna. Istaknuo je da Primorsko-goranska mogla biti uzor drugim županijama po pitanju cijepljenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari