MJESEC U ZNAKU JAPANSKOG FILMA

Studeni u Art-kinu: premijere domaćih uspješnica ‘Sigurno mjesto’ i ‘Stric’

Početak i kraj studenog u Art-kinu donose premijere domaćih uspješnica Sigurno mjesto i Stric, a mjesec je i u znaku Ciklusa japanskog filma, autorskog ciklusa posvećenog Françoisu Truffautu i devetog izdanja STIFF-a – Međunarodnog studentskog filmskog festivala

Studeni u Art-kinu otvara nastavak programa Adaptacija. Čitanje filma kojim se spajaju istaknuti književni predlošci i njihove vrijedne filmske adaptacije. Drugi sastanak ovogodišnjeg čitateljsko-filmskog kluba Art-kina na temu romana Događaj autorice Annie Ernaux, nedavno ovjenčane Nobelovom nagradom za književnost, zakazan je za srijedu, 2. studenog u 18 sati, a projekcija adaptacije književnog predloška, nagrađivanog filma Događaj Audrey Diwanodržava se istog dana, s početkom u 19 sati, nakon čega slijedi moderirana čitateljsko-filmska tribina u kojoj sudjeluju prevoditeljica romana Milena Ostojić, glavni urednik Petar Milat i direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac, uz moderatora Zorana Krušvara.

Početak studenog u Art-kinu posvećen je Ciklusu japanskog filma kojeg Art-kino već duži niz godina organizira s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.  Ovogodišnje izdanje ciklusa traje do 3. do 6. studenog, a donosi izbor od četiriju filmova nastalih u Japanu u proteklom desetljeću.

Program će započeti u četvrtak, 3. studenog u 19 sati spojem obiteljske komedije i drame Pecorossova majka i njezini dani Azume Morisakija o odnosu sina, zaposlenika kompanije koji je svoj život posvetio crtanju mangi i muzici, i njegove dementne majke koja u skrbničkom domu vodi vlastitu bitku s izgubljenim sjećanjem. Film je u godišnjoj anketi najstarijeg japanskog filmskog časopisa Kinema Junpo za 2014. godinu proglašen najboljim filmom, a na Yokohama Film Festivalu 2013. godine osvojio je nagrade za Najboljeg redatelja i fotografiju. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje,a ostatak ciklusa donosi naslove Odletjela guma Katsuhidea Motokija, Skitsko janje Daihachija Yoshide i Drhi koliko hoćeš Akiko Ôku.

Riječka premijera dugoočekivanog cjelovečernjeg prvijenca Jurja Lerotića Sigurno mjesto održava se u Art-kinu u petak, 4. studenog u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma. Hvaljena drama pred riječku publiku stiže s pregršt prestižnih priznanja, nagradama za najbolji debitantski film, režiju i glumca u Locarnu te Srce Sarajeva za najbolji film i glumca, a ujedno je i hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega. Na riječkoj premijeri Sigurnog mjesta sudjeluju redatelj i glumac Juraj Lerotić, producentica Miljenka Čogelja, glumac Goran Marković i montažer Marko Ferković.

Novi autorski ciklus na repertoaru Art-kina posvećen je slavnom redatelju Françoisu Truffautu. Već od svog prvog cjelovečernjeg filma 400 udaraca, nagrađenog na Cannesu 1959. godine nagradom za režiju, kojim je započeo seriju filmova o fikcionalnom liku Antoineu Doinelu (glumi ga francuska filmska legenda Jean-Pierre Léaud), Truffaut je praktički od samog starta privukao na sebe pažnju publike i kritike, etablirajući se kao tvorac jednog od prvih nouvelle vague naslova koji i danas, uz Godarda i Chabrola, ostaje njegovim najpoznatijim autorom. Do svoje preuranjene smrti redatelj je snimio dvadeset i pet filmova osvojivši za njih brojne nagrade (recimo, Oscara za najbolji film na stranom jeziku). Ciklus će započeti 16. studenog u 18 sati autorovim prvijencem 400 udaraca i kratkim filmom Antoine i Colette, a u nastavku će biti prikazani sljedeći filmovi: Jules i Jim (23. studeni u 18 sati), Priča o Adèle H. (30. studeni u 18 sati), Posljednji metro (7. studeni u 18 sati) i Džeparac (14. studeni u 18 sati).

Kraj studenog rezerviran je za STIFF – Međunarodni studentski filmski festival koji u svom devetom izdanju, uz tematski fokus Igra, u Art-kino stiže od 24. do 27. studenog. STIFF je međunarodni festival posvećen studentskom i debitantskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici. STIFF festival teži ojačati lokalnu filmsku i video produkciju pružajući uvid u rad drugih filmaša, potaknuti razvoj novih ideja te razviti međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije.

Nakon što je prikazan na više od 15 festivala diljem svijeta, na kojima se ovjenčao s čak devet nagrada, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca Stric premijerno stiže u Art-kino, 28. studenog u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma. Riječ je o trileru mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost. 

Zbog velikog interesa publike na redovni program Art-kina u studenom se vraćaju biografski dokumentarac o životu Davida Bowieja Moonage Daydream (od 8. studenog) i regionalni obiteljski hit Ljeto kada sam naučila letjeti (od 10. studenog). Od novih filmova tu je prva povijesna drama o Ilirima Illyricvm Simona Bogojevića Naratha (od 11. studenog), nova španjolska komedija Majstori od zanata (od 12. studenog), dobitnik Zlatne palme u Cannesu Trokut tuge Rubena Östlunda (od 17. studenog) te glazbena drama Taurus Tima Suttona u kojoj glavne uloge imaju Scoot McNairy,  Machine Gun Kelly i Megan Fox (od 29. studenog).

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari