JEZIČNA PRAVA MANJINE JEDAN JE OD PROBLEMA

Susjedstvo Kastav EPK web platformom potiče na zaštitu i očuvanje regionalnih i manjinskih jezika!

Zamjenica župana Marina Medarić sudjelovala je u Kastvu, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, na predstavljanju web platforme koja objedinjuje sadržaj susjedstva, nastajao kroz protekle tri godine.

Susjedstvo Kastav bavi se pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina. Stoga su odlučni u formiranju europske platforme koja će u žarištu imati zaštitu i očuvanje manjinskih jezika, kako bi se programima edukacije, istraživanja i razvoja nastavnih materijala i alata podijelila i podržala ideja regionalnih i manjinskih jezika.

Primorsko-goranska županija, naime, područje je iznimnih jezičnih dijalekata i idioma. Jedno od njih je i kastavska čakavština kojom danas govori sve manje stanovnika Kastva. Lingvistička mikrolokacija Kastavštine polazna je točka u izgradnji europske platforme koja povezuje teme vezane uz ugrožene jezike.

Zbog epidemioloških mjera uslijed Covid-19 pandemije, kompletan program susjedstva Kastav objedinjen je i predstavljen na web platformi koja se nalazi na adresi.

Na predstavljanju u Kastvu zamjenica Medarić podsjetila je kako je Primorsko-goranska županija s 27 susjedstava krenula s idejom da, u koje god mjesto u Primorsko-goranskoj županiji dođeš, naiđeš na ljude, običaje, događaje koji govore o tradiciji i povijesti tog mjesta. “Kako je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture, javila se ideja da se formiraju neformalne skupine u lokalnim zajednicama koje će na najbolji mogući način prezentirati tradiciju svog kraja kroz niz manifestacija, priredbi, kulturnih događanja. Dobro je da su, unatoč pandemiji koronavirusa koja je utjecala na organizaciju brojnih događaja, sva naša mjesta odlučila prezentirati svoju tradiciju na nov, moderan način u vremenu suvremenih tehnologija. Grad Kastav se u tu ideju izvrsno uklapa. Grad je to koji poštuje tradiciju, a u isto vrijeme je i moderan, okrenut budućnosti, o čemu govore mlade doseljene obitelji,razvijeno poduzetništvo i obrtništvo,” rekla je Medarić.

Na predstavljanju u Kastvu, uz zamjenicu Medarić sudjelovali su gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, koordinatorica Andreja Bralić, pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te direktorica EPKRijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari