SUSRET S AUTOROM: Zoran Ferić stiže u Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u petak 10. studenog u 18 sati u Ogranak Trsat GKR (prizemlje Dvorane mladosti/Trg Viktora Bubnja) na druženje s čitateljima stiže jedan od najpoznatijih domaćih književnika, Zoran Ferić

Zagrebački pisac, koji predaje kao gimnazijski profesor hrvatskoga jezika, priče objavljuje još od 1987., a veću publiku osvaja s 33 godine zbirkom Mišolovka Walta Disneya. Za taj je naslov dobio jedinstvenu nagradu Dekada, za književni tekst s odmakom od deset godina, koji se dodjejluje za uspjeh knjige u proteklih deset godina – broj prodanih primjeraka, kritički osvrti, reizdanja i ekranizacije – ali i opseg posudbe u knjižnicama diljem zemlje.

Vjerojatno najpoznatije djelo mu je zbirka priča Anđeo u ofsajdu (2000., nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Nagrada Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu godine), koja iz generacije u generaciju novih (i starih) čitatelja oduševljava svojim pomaknutim smislom za humor, neočekivanim zapletima (i još neočekivanijim raspletima), te gorkoslatkim pogledom na naizgled nevažne sitnice iz svakodnevice. A i najčešće se od svih autorovih naslova pojavljuje u kviz-pitalicama.

Od drugih naslova kojima je osvajao čitatelje tijekom godina, može se spomenuti posljednje djelo, zbirka priča Na osami blizu mora, objavljena 2015. godine, koju je još uvijek teško zateći kako “skuplja prašinu” na policama u knjižnici.

Razgovor sa Zoranom Ferićem vodi Nikola Petković, književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i scenarist, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, a održavanje programa pomogla je INA d.d.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari