NA MEDICINSKOM FAKULTETU: Predstavljen anatomski model nosnih šupljina i sinusa “3 D Fess Slices”

Danas je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci potpisan ugovor o suradnji između Medicinskog fakulteta i tvrtke Tabletop, proizvođača učila anatomskog modela nosnih šupljina i paranazalnih sinusa “3D Fess Slices”, koje služi za primjenu u nastavi anatomije i otorinolaringologije.

Sudionici pressice bili su dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina, prof.dr.sc. Darko Manestar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, doc.dr.sc. Sven Maričić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Mladen Perinić, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, mr.sc. Neven Tamarut, direktor razvoja STEP RI Sveučilišta u Rijeci te Mladen Jurčić, direktor tvrtke
TABLETOP.

Model “3 D Fess Slices” nastao je kao rezultat zajedničkog rada tima istraživača pod vodstvom prof.dr.sc. Darka Manestra i doc.dr.sc. Svena Maričića s Medicinskog fakulteta ta prof.dr.sc. Mladena Perinića s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Projekt je financiran sredstvima Medicinskog fakulteta I HAMAG BICRO kroz program POC, pri čemu je značajna suradnja s Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Ured je sufinancirao komercijalizaciju inovacije odnosno 50 komada učila za vježbanje endoskopske kirurgije sinusa te će nastaviti i dalje davati podršku Tabletopu d.o.o. i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u vidu financiranja odlaska na sajmove te traženja novih kanala za globalnu komercijalizaciju modela.

Radi se o značajnom koraku za Medicinski fakultet i čitavo riječko Sveučilište koji vodi u smjeru integrativne znanosti i primjenjivih znanstvenih istraživanja. Cilj je omogućiti stjecanje praktičnih znanja za specijaliste otorinolaringologije, ali i širu struku. Vježbanjem na modelima sa simulacijom poboljšava se percepcija i razumijevanje te predstavlja aktivan način učenja.

Današnja suvremena nastavna pomagala olakšavaju učenje anatomije, ali im nedostaje treća dimenzija, odnosno osjet izbočine ili udubine, točnije slojeva, što karakterizira ovaj inovativni model. Studenti učeći na modelu „3 D Fess Slices“ mogu postaviti pitanje nastavniku pokazujući na određeno anatomsko područje sinusa, indikatorom na određenoj pločici (engl. slices), što je vrlo praktično jer štedi vrijeme u nastavi. Prednost modela „3D Fess Slices” je u mobilnosti, odnosno student može ponijeti model sa sobom i učiti izvan laboratorija.

Ovaj jedinstven proizvod, vizija i realizacija riječkih znanstvenika i poduzetnika uskoro će zaživjeti na tržištu, a studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u Zȕrichu u sklopu provedenog istraživanja ocijenili su ga izuzetno korisnim u razumijevanju nastave. U suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i tvrtkom Noven, napravljen je prototip, a danas predstavljen 3D model koji će se plasirati na globalno konkurentno tržište. STEP RI je od početka pratio projekt, savjetovali su i pomogli pri reguliranju odnosa te zaštiti intelektualnog vlasništva, dok su u partneru, riječkoj tvrtki Tabletop, koja je čitavo vrijeme pratila projekt, vidjeli najboljeg partnera za preuzimanje licence, proizvodnju i izlazak na tržište.

Za očekivati je da će ovaj inovativni model imati značajnu ulogu u učenju anatomije i edukaciji studenata kako kod nas tako i u svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari