POGLED NA KVARNER

Video | Sve je poskupjelo, a u Rijeci i cijene stanova, bilo za najam, bilo za kupnju. Koji su razlozi za to?

Ono što se nudi je skupo, čak i preko dvije tisuće eura na mjesec. Studenti koji nisu dobili dom u bezizlaznoj su situaciji. Više u video prilogu!

Cijene svega su podivljale, a pošteđeno nije ostalo ni tržište nekretnina! U Rijeci je teško pronaći bilo kakav stan za dulji najam bez obzira na cijenu. Ono što se nudi je skupo, čak i preko dvije tisuće eura na mjesec. Studenti koji nisu dobili dom u bezizlaznoj su situaciji! No, zanimljivo je kako je moguće da se gotovo sve što se izgradi odmah proda?! Izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

Ovo joj je, kaže, bio potez života. Antea je s partnerom još prije godinu dana kaparirala stan u riječkoj novogradnji po 2000 eura za kvadrat. 130 tisuća eura za dvosobni stan sa zavidnim pogledom. Dva parkirna mjesta i spremište u garaži, video nazdor zgrade, u prizemlju trgovine. Tek su ga preuzeli, kutije su posvuda.

Antea Kršek, Rijeka: “Ljudi koji su ga kupili nakon nas, sad u zadnji čas mislim da su prošli skuplje za nekih možda 500 eura po kvadratu.”

Na riječkoj Kantridi izgrađene su 3 zgrade s više od 270 stanova. Svi su planuli! U jednom od sto kvadrata dizajnerica Vedrana radi izmjere za uređenje.

Vedrana Makaus, dizajnerica interijera: “Nekakve garsonjerice, početna cijena može biti od 5000 kuna pa sve do 30 tisuća kuna.”

Tko nema svoje pa mora u tuđe, nije mu lako. S iskusnom agenticom odlazimo u obilazak jednog stana koji se iznajmljuje. Dvosobni s dnevnim boravkom, nov novcat!

Tamara Abram, agentica za nekretnine u Rijeci: “Cijena mu je 1200 eura mjesečno za najam, plus režije naravno! … Ni najskuplji ni najjeftiniji, ajmo reći da se neki najjeftiniji stanovi kreću od 350 do 400 eura iako je rijetko naći takve stanove, a najskuplji i do 2 i pol tisuće eura mjesečno.”

Cijene studente koji nisu iz Rijeke bacaju u očaj. Bea je sretna što je dobila jeftin smještaj u paviljonu sveučilišnog kampusa. Njezine kolegice dijele trošak stanarine.

Bea Repanić Žerjav, studentica iz Zagreba: “Sad me dolazi 560 kuna mjesečno, dok ja mislim da stanovi dođu nekih 2000 kuna sigurno, dakle 500-600 eura samo stan. … Za dvoje!”

U koroni su novi stanovi u Rijeci poskupili za 20 posto, ali sada je rast usporen na 5 do 10%. Cijena najma i dalje divlja, sada je viša 30% no lani.

Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine u Rijeci: “Sve više vlasnika nekretnina odlučuje se za turistički najam. Pod broj 2 inflacija. I pod broj 3 imali smo u određenom trenutku velik upit od strane Ukrajinaca i poprilično su digli cijene najmova.”

S obzirom na svjetske okolnosti ali i lokalne poput uvođenja eura, stručnjaci predviđaju da ovo nije kraj rasta cijena nekretnina. Ali baš kao i kupci priželjkuju stabilizaciju tržišta, izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari