Svečana projekcija igrano-dokumentarnog filma “Živim život bez nasilja” posvećenog Miroslavu Tunjiću

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta već pet godina provodi kampanju „Živim život bez nasilja“ usmjerenu na sprječavanje svih oblika nasilja, nad ženama, nasilja u obitelji i među mladima.

Na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali Ingrid Mavrić, policijska službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Ksenija Petelin, županijska koordinatorica u osnovnim školama za preventivne projekte prevencije nasilja i Mateo Resman, student i pjevač iz Gerova, najavljena je svečana projekcija igrano-dokumentarnog filma „Živim život bez nasilja“ što će se održati u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci sutra, u petak, 13. studenoga, s početkom u 10 sati.

Igrano-dokumentarni film posvećen je Miroslavu Tunjiću kojeg su 14. studenoga 2010. pretukla dva mladića, a 17-godišnji Miroslav od posljedica je preminuo. U filmu su prikazana iskustva svih sudionika u istoimenom projektu primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Osim toga, filmom se poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju tolerancije, nediskriminacije i nenasilja. Uz projekciju filma na konferenciji je najavljen plesni i glazbeni program te dodjela simboličnih priznanja učenicima koji su, sudjelujući u projektu, kroz svoje likovne uratke iskazali vlastitu impresiju o temi nenasilja, kao i učenicima koji su se osobnim angažmanom istaknuli u prevenciji nasilja, posebno internetskog nasilja među svojim vršnjacima.

Nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja” provodi se od 2010. godine u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koji promiču odgovorno ponašanje.

Kroz projekt održavaju se interaktivne radionice i umjetničko-edukativni program koji uključuje predstavu Zijaha Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, kao i interaktivnu parlaonicu. Usmjeren je na učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske sa svrhom prevencije nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama. Trenutačno se provodi u 46 osnovnih škola, a u pet godina u projekt je bilo uključeno oko deset tisuća djece.

Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) je 2013. godine u Vilniusu u Litvi projekt „Živim život bez nasilja“ nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari